• Search form

20.07.2018 | 14:39

Počeo 11. Demofest, prvi finalisti

Počeo 11. Demofest, prvi finalisti

Najveći regionalni festival demo bendova Demofest u Banjaluci počeo je 19. jula na Kastelu, a uz zvezde revijalnog programa, nastupilo je i 12 polufinalista, od kojih je sedam odabrano u finale.

Program 11. Demofesta otvorile su članice rep-elektro sastava Playground Hustle iz Zagreba, a potom su na binu stigli kombijem iz 1919. godine članovi “najstarijeg demo benda na svetu” - Hotela Makedonija iz Beograda.

Žiri je presudio da mesto u finalu pripadne slovenačkom sastavu Captain Morgan’s Revenge iz Novog Mesta, Monstruozu iz Sarajeva, zagrebačkom bendu Fire in Cairo, indie-pop kantautorki Oliveri Popović iz Novog Sada, te Biljkama iz Bele Crkve, sastavu koji čine četvorica braće od stričeva. Priliku da ide dalje dobio je i groovy pop zvuk beogradskog Herza, kao i minimalistički alternativni rok benda Vin Triste, takođe iz Beograda, saopštili su organizatori.

Po proglašenju finalista, došao je red na novosadski Wolfram, trećeplasirani bend na desetom Demofestu, a potom 40 muzičara iz The Serbian Army Orchestra sa Robertom Pešutom – Magnificom, te grupa Dječaci.

Dječaci

Za nagrade 11. Demofesta takmiče se ukupno 26 bendova, a najbolji iz obe polufinalne večeri nastupiće 21. jula, kada će biti poznata i imena najboljih demo bendova sa prostora bivse Jugoslavije.

Pored takmičarskog i revijalnog dela programa, za posetioce je ponovo pušten u rad i Silent disko, a tradicija je nastavljena i u kutku za Demofest venčanja, organizovanom u saradnji sa satiričnim veb-portalom 50nijansipive.com.

Drugi festivalski dan predstavlja drugu grupu polufinalista, a nastupiće i Tyger Lamb, Marko Louis i Darko Rundek & Ekipa, dok će 21. jula u revijalnom programu nastupiti dr Nele Karajlić, Goblini i prošlogodišnji pobednici Demofesta - grupa Slonz.

Ovogodišnji žiri čine: Mirela Priselac Remi (Elemental), Darko Rundek, Zdenko Franjić (izdavačka kuća “Slušaj najglasnije”), Igor Lazić Niggor (ex-Monteniggers), Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković, direktorka Demofesta. Najbolji demo bend  biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra, vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrednosti 2.000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1.000 evra.

U znak sećanja na Igora Kašikovića Kaleta, Demofest i ove godine uručuje nagradu “Plavi bas”, koju će dobiti najbolji basista Demofesta, kao pomen na tragično stradalog Davida Dragičevića na Demofestu biće dodeljena nagrada “Đakac” za najbolji tekst.

Predstavnici beogradskog SAE instituta odabraće i nagraditi jedan demo bend kojem će pokloniti određen broj sati za snimanje u muzičkom studiju.

Magnifico

Dnevni program u Kamenoj kući tvrđave Kastel obuhvata muzičke promocije, filmske projekcije, izložbe, stručna predavanja i radionice, a za sve posetioce tog programa ulaz je besplatan.

Filmski program otvorio je dokumentarac “Zarobljeno vremeMilana Nikodijevića o rok kritičaru Petru Peci Popoviću, pobednik nedavnog festivala Dok'n'Ritam u Beogradu, a bice prikazan i “Charlatan MagnifiqueMaje Pavlin, posvećen karijeri slovenačkog muzičara Roberta Pešuta Magnifica od kraja 80-ih do danas. Oba filma nagrađena su na nedavnom festivalu muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam u Beogradu, koji održan nedavno treći put u Domu kulture Studentski grad.

Kapije tvrđave otvaraju se u 20 časova, a ulaz je besplatan do 21 čas, nakon čega je cena karte 5 KM.

Demofest se održava pod pokroviteljstvom Banjalučke pivare i kompanije Huawei.

Festivalski sajt je demofest.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

*Foto: Demofest

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.