• Search form

10.04.2018 | 12:45

Poljski studenti u galerijama FLU

Poljski studenti u galerijama FLU

Studenti Departmana grafike Akademije lepih umetnosti u Varšavi, kao i njihova profesorka Agnieszka Cieslinska, predstavljaju se od 12. aprila u galerijskim prostorima Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu izložbama organizovanim u nastavku saradnje dve obrazovne ustanove.

U okviru međunarodnih akademskih aktivnosti, FLU je uspostavio saradnju sa Akademijom lepih umetnosti iz Varšave, jednom od najznačajnih umetničkih škola u Poljskoj, koja će radove svojih studenata i profesorke Agnieszke Cieslinske predstaviti u Galeriji FLU, Galeriji Izlozi i Centru za grafiku i vizuelna istrazivanja Akademija.

U Galeriji FLU i Galeriji Izlozi biće predstavljeni radovi poljskih studenata realizovanim u okviru projekta “Wilanów Genius Loci - dva ugla posmatranja”, koji je nastao kao zajednički rad Odseka za teoriju savremene grafike i Studija za grafiku koji vodi profesorka Agnieszka Cieslinska. U realizaciji su učestvovale Akademija lepih umetnosti i Fondacija “Marijuš Kazana”. Mladi autori okupljeni su oko zajedničke inspirativne tačke - Palate u Vilanovu i njene okoline. Rad na projektu trajao je nekoliko meseci i obuhvatao je metodičan pristup koji podrazumeva opis celokupnog stvaralačkog procesa i njegove grafičarske rezultate.

Galerija Centra za grafiku i vizuelna istrazivanja ugostiće umetnicu i profesorku na čelu Studija grafike varšavske Akademije, Agnieszku Cieslinsku, čiji je ciklus radova “Homobotanicus” prikaz intimnog imaginarijuma u kojem prebivaju fantazmagorične predstave, metamorfirane biljke u humanoidna bića.

Umetanjem fragmenata starih gravura iz svojevsrnog breviara o cveću koje je uzgajano u Ajhštetu, najvećoj nemačkoj bašti iz 16. veka “Hortus Eystettensis Book of plants”, umetnica postiže eklektičke kompozicije, poštujući estetiku proteklih vekova i nepromenljivu logiku delanja prirode. Ističući kulturni identitet, potragu za suštinskim vrednostima i istinskim autoritetima umetnica Agnieszka Cieslinska u radovima izvedenim u tradicionalnim grafičkim tehnikama, možda potražuje i savršeno lep oblik, navedeno je u najavi izložbe.

Prema rečima Agnieszke Cieslinske, godinama je fokus njenog rada figuracija, posmatranje ljudske figure i njene transformacije. U izvođenju grafika koristi tradicionalne tehnike koje podrazumevaju rad na metalnim pločama. “Moje grafike su rezultat kombinovanja više matrica pripremljenih u različitim tehnikama”, navela je Agnieszka Cieslinska.

Agnieszka Cieslinska (1964) i sama je diplomirala (1991) na Akademiji lepih umetnosti u Varšavi, gde trenutno vodi Studio za štampu pri Departmanu grafike.

Dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, među kojima se ističu Kochi International Triennial Awards Exhibition of Prints 2006 (Japan), nagrada Naka-Tosa Museum of Art 2009 (Japan). Predsednica je Fondacije za dodelu grantova i priznanja “Tadeusz Kulisievicz” (2016), članica odbora SMTG Krakov, te članica žirija brojnih nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Takođe, kurira izložbe grafika. Između ostalog, autorka je izložbe “Imprint” u okviru Međunarodnog trijenala grafike u Varšavi.

Izložbe će biti otvorene u galerijama FLU do 25. aprila.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.