• Search form

14.06.2018 | 11:23

Popularna filmska muzika za kraj sezone BGF

Popularna filmska muzika za kraj sezone BGF

Beogradska filharmonija završava koncertnu sezonu 15. juna na Kolarcu izvođenjem muzike iz “Ratova zvezda” i “2001: Odiseje u svemiru”, a nastupiće pod upravom dirigenta Džona Akselroda, uz Davida Garija koji svira hornu i trubu.

Brojni ljubitelji “Ratova zvezda” imaće priliku da čuju jednu od najpoznatijih filmskih muzika ikada. Kompozitor Džon Vilijams muzički je portretisao odvažnog avanturistu Luka Skajvokera i nežnu princezu Leju, a celo delo predstavlja omaž brojnim kompozitorima, između ostalih i Rihardu Štrausu. Za formiranje vizije Džona Lukasa o “Ratovima zvezda” bila je veoma značajna “2001: Odiseja u svemiruStenlija Kjubrika, čije je jedno od glavnih obeležja Štrausova kompozicija “Tako je govorio Zaratustra”.

To čuveno delo imaće priliku da čuje više desetina hiljada ljudi i na velikom koncertu na otvorenom koji će Beogradska filharmonija održati 24. juna u novobeogradskom bloku 13 kod Ušća, uz besplatan ulaz, a uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda.

Između dva remek-dela filmske muzike, BGF predstavlja kao muzičku atrakciju Davida Garijea i njegovo retko umeće. Garije će najpre pokazati virtuoznost na horni u Veberovom končertinu, a potom i na trubi u koncertu Tomazija.

Kao i do sada, obezbeđeno je sto ulaznica za stajanje, koje je moguće kupiti na blagajni Kolarca sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova.

Nova sezona BGF 2018/2019. najavljena je pod nazivom “Bitije ljudsko”, a sastoji se od 25 koncerata podeljenih u pet ciklusa: Mrakobes, Izviiskra, Ašikovanje, Uzvišenije i Mudroslovlje. Kao najveće novine u sezoni najavljeni su nastupi sa horom Obilić AKUD “Branko Krsmanović” nakon nekoliko godina pauze, te koncertna izvođenja opera koje šef-dirigent Gabrijel Felc posebno izdvaja.

Program nove sezone nalazi se na sajtu BGF, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.