• Search form

09.03.2018 | 14:05

Preminuo Jovan Radulović

Preminuo Jovan Radulović

Književnik Jovan Radulović, autor zabranjivane drame “Golubnjača” i scenarija za film “Braća po materi”, koji je svojevremeno bio i direktor Biblioteke grada Beograda, preminuo je 8. marta u Beogradu posle duže bolesti u 67. godini.

Uz dramu “Golubnjača”, u režiji Dejana Mijača, te scenario za film “Braća po materi” u režiji Zdravka Šotre, među Radulovićeva najpoznatija dela ubrajaju se i roman “Prošao život” i TV drama “Vučari gornje i donje Polače”.

Povodom smrti Radulovića, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević naveo je da je reč o autoru koji je “u književnosti i životu, pratio udes srpskog naroda svoga zavičajnog kraja u Dalmaciji i Krajini”.

“Nikad dopričanu priču o besprimernom stradanju u Drugom svetskom ratu, za vreme zločinačke Nezavisne Države Hrvatske, posredovao je široj javnosti kroz prozu i dramu 'Golubnjača', književno odgovorno i građanski hrabro. Nije se na tome zaustavio, kao što ni stradanje njegovog naroda nije stalo. I o izgonu 90-ih ostavio je snažno književno svedočanstvo. Srpskog naroda u tim krajevima gotovo da više nema, ali će budući čitaoci o njemu pouzdano saznavati iz dela Jovana Radulovića. Otišao je prerano, među svoje velike književne zemljake: Matavulja, Ćipika i Desnicu”, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća koji je u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture uputio Radulovićevoj porodici.

Rođen 1951. u Polačama kod Knina, gde je završio i gimnaziju (1971), Radulović se preselio u Beograd, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu. Bio je profesor u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, urednik BIGZ-a, direktor Biblioteke grada Beograda...

Dela su mu prevođena na engleski, ruski, ukrajinski, italijanski, nemački, švedski, mađarski, makedonski i druge jezike.

Dobitnik je niza nagrada, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Andrićeva i nagrade "Isidora Sekulić", "Bora Stanković", "Branko Ćopić", "Joakim Vujić", "Braća Micić", Vitalova nagrada "Zlatni suncokret", Gračanička povelja, nagrada "Petar Kočiić” i druge.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.