• Search form

29.07.2018 | 10:47

Preminuo Oliver Dragojević

Preminuo Oliver Dragojević

Splitski pevač i kantautor Oliver Dragojević, velikan hrvatske muzičke scene i jedna od zvezda bivše Jugoslavije, preminuo je 29. jula u Splitu u 71. godini.

Dragojević je preminuo u splitskoj bolnici od posledica raka pluća, objavila je Slobodna Dalmacija, kojoj je tužnu vest potvrdila Dragojevićeva porodica.

Dragojeviću je pre godinu dana dijagnostifikovan rak pluća, a iako je odmah krenuo na hemoterapiju, 15. oktobra održao je koncert u splitskom HNK-u, što je bio i njegov zadnji nastup pred publikom uživo. Potom je, po savetu lekara, otkazao nekoliko koncerata.

Zapamćen po hitovima kao što su “Vjeruj u ljubav”, “Galeb i ja”, “Malinkonija”, “Oprosti mi, pape”, “Nadalina” (duet s Borisom Dvornikom), “Piva klapa ispo' volta”, “Karoca”, Dragojević je bio i velika zvezda na prostoru bivše Jugoslavije, a ujedno i jedan od retkih muzičara koji je odlučio još 90-ih da ne nastupa pred obožavaocima u Srbiji.

Ostaće zapamćen, između ostalog, i po muzici za populrnu seriju "Vruć vetar" TV Beograd.

Dragojević je nastupao  dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Rojal Albert hol u Londonu, Olimpija u Parizu, Opera u Sidneju…

Rođen je u Splitu 7. decembra 1947. godine, a muziku je zavoleo još kao dete, kada mu je otac poklonio usnu harmoniku. Prvi nastup imao je kao tinejdžer na Splitskom festivalu, a već u 16. godini počeo je profesionalno da se bavi muzikom kao pevač i klavijaturista splitske grupe Batali.

Dobitnik je čak tridesetak nagrada Porin u različitim kategorijama.

Iza njega su ostali supruga Vesna, sinovi Dino, Damir i Davor.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.