• Search form

01.10.2018 | 14:26

Preminuo Šarl Aznavur

Preminuo Šarl Aznavur

Slavni francuski pevač i kantautor Šarl Aznavur (Charles Aznavour) preminuo je u 95. godini, preneli su svetski mediji.

Aznavur je tokom višedecenijske karijere prodao više od 180 miliona ploča širom sveta, a dokazao se i kao glumac u više od 60 filmova.

Jermenskog porekla, Aznavur je rođen 22. maja 1924. godine u Parizu u imigrantskoj porodici kao Shahnour Vaghinag Aznavourian.

Proglašavan “francuskim Frenkom Sinatrom”, bio je najpoznatiji po hitovima “She”, “What Makes a Man”, "La Boheme", "What Makes a Man”, "Toi et Moi", "The Sound of Your Name", "La Mamma", "Que C'est Triste Venise", 'Yesterday When I Was Young"...

Snimio je više od 1.200 pesama i pevao je na sedam jezika. Nastupao je u više od 90 zemalja širom sveta.

Pevao je za predsednike država, pape i kraljevske porodice, kao i na mnogobrojnim humanitarnim događajima.

Njegove pesme zasnovane su na iskustvu odrastanja u imigrantskoj porodici. Takođe, pisao je o različitim tabuima, kao i o braku, homoseksualnosti, muškom izražavanju emocija…

Uprkos poodmaklim godinama, Aznavur je planirao turneju u Francuskoj i Švajcrskoj, počev od novembra. Nedavno se, inače, vratio sa turneje u Japanu. Pojedine koncerte je morao proteklog leta da otkaže zbog preloma ruke.

Aznavur je bio aktivno uključen u dobrotvorne aktivnosti, a i sam je osnovao humanitarnu organizaciju nakon zemljotresa 1988. u Jermeniji.

Postavljen je 2009. godine za ambasadora Jermenije u Švajcarskoj, a potom je postao jermenski predstavnik u sedištu UN u Ženevi.

Bio je i politički aktivan, pa je, između ostalog, 1992. godine za vreme predsedničkih izbora u Francuskoj pozvao narod da peva javno Marseljezu – u znak protesta protiv desničarskog kandidata Žan-Mari Le Pena.

Takođe, Aznavur se snažno borio za zaštitu autorskih prava umetnika, autora i kompozitora.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja. Između ostalog, 2017. godine dobio je zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

Tokom karijere je stekao i veliko bogatstvo, a godinama je živeo u Švajcarskoj. Francuski sud ga je svojevremeno kaznio sa oko 1,3 miliona dolara zbog izbegavanja plaćanja poreza.

Aznavur se ženio tri puta i ima šestoro dece,

*Foto: Mariusz Kubik - CC BY 3.0

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.