• Search form

09.06.2017 | 14:05

Prvi kamp za buduće rokerke

Prvi kamp za buduće rokerke

Organizacija za promociju aktivizma (OPA), u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, najavila je za kraj avgusta na Avali prvi “Rok kamp za devojčice”, prvi takve vrste u Srbijii regionu, koji bi uskoro trebalo da postane i deo svetske mreže sličnih inicijativa.

Rok kampom za devojčice teži se ka promeni današnje slike na alternativnoj muzičkoj sceni, budući da devojaka i žena na domaćim top listama u rok muzici ima svega 6.5%. Takođe, ciljje i da se devojčicama ponudi mogućnost i podsticaj sa kojom se ne sreću tako često, jer se gitara i bubnjevi često vide kao “muški instrumenti”, a rok, metal, pank i džez kao “muški” muzički žanrovi.

Kamp će biti održan od 21. do 27. avgusta, a devojčice uzrasta od 10 do 14 godina iz svih delova Srbije mogu se prijaviti do 18. juna za učenje i usavršavanje sviranja bubnja, gitare, bas gitare ili klavijatura. Svoje nove veštine pokazaće na zajedničkom nastupu na otvorenoj sceni odmarališta Šuplja stena 27. avgusta.

Prvi Rock 'n' Roll Camp for Girls osnovan je u Portlandu pre više od 15 godina. Svetska Girls Rock Camp asocijacija okuplja 86 kampova na pet  kontinenata i očekuje se da će i kamp u Srbiji uskoro postati deo te svetske mreže. Posebnu podršku, prema navodima organizatora iz OPA, daje evropski komitet te svetske asocijacije, kao i koleginice iz švedske mreže rok kampova za devojčice Popkollo, sa kojima su se organizatorke upoznale i povezale 2014. godine.

“Kao doktorska kandidatkinja i asistentkinja na Univerzitetu u Majamiju u oblasti perkusija, muzičkom domenu u kome se devojke i žene retko susreću, nalazim da su ovakve inicijative od izuzetnog značaja. Imala sam prilike da pratim radove FEMIX aktivistkinja i muzičarki koje su posvećene ovome projektu i mislim da njihovi dosadašnji rezultati sami govore. Rok kamp za devojčice ima potencijal da locira i neguje lokalne talente, stvori raznovrsnu muzičku scenu, zatim i da ohrabri devojčice da uposle svoje intelektualne i kreativne sposobnosti na inovativne načine” rekla je Ksenija Komljenović, prva žena iz Srbije koja je pre nekoliko meseci i doktorirala perkusije.       

Mentorski tim činiće osam domaćih muzičarki mlađe generacije koje su i muzički obrazovane i aktivne u nekom od aktuelnih bendova sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić, 25-godišnja muzički školovana bubnjarka iz Smedereva, koja je godinama svirala u bendovima Fandango i Vibrator u rikverc, a sada je članica grupa Nemesis, Goatmare & the Hellspades i Raskid13, kao i bubnjarskog benda Dragoljuba Đuričića Balkanska lavina.

U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine u okviru programa FEMIX vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice za koje je vladalo veliko interesovanje, kako učesnica, tako i medija. Radionice su tada organizovane zahvaljujući podršci Rekonstrukcija Ženskog fonda, u saradnji sa Domom omladine Beograda, Kulturnim centrom Pančeva, Centrom za kulturu Smederevo i Kondenz festivalom.

“Dopada mi se što su svirale samo devojčice, a i nije baš teško svirati bubanj. Sviđa mi se melodija i to što mogu da budem glasna”, izjavila je jedna od učesnica ovih radionica, Gorana, koja je tada imala 8 godina. Druga učesnica, 11-godišnja Sara rekla je tada da je sigurna da će u budućnosti imati bend, ali da još nije smislila naziv.

Projekat prvog Rok kampa za devojčice je jedan od deset pobednika konkursa “Klub Superste” za 2016. u okviru programa Superste.net. Prijatelji kampa su Opština Vračar, Disciplina, Rekonstrukcija Ženski fond i mnogi pojedinci.

Budući da je prilikom prijavljivanja na prvi Rok kamp za devojčice potrebno popuniti formular, snimiti kratki video i poslati saglasnost roditelja, ceo tekst konkursa je moguće pročitati ovde, a kontakt za dodatne informacije je femixinfo@gmail.com ili 060 3338160.

Obaveštenje o odabranim učesnicama biće objavljeno 25. juna na sajtu femix.info.

Iza Kampa stoji tim mladih OPA, koja je deo Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije i Krovne organizacije mladih Srbije.

Detalji o konkursu nalaze se ovde, kao i u rubrici Konkursi portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.