• Search form

11.10.2017 | 23:44

Salon u oktobru, a nije Oktobarski

Salon u oktobru, a nije Oktobarski

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), u saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), organizuje od 12. oktobra u Umetničkom pavilјonu “Cvijeta Zuzorić” izložbu “Salon u oktobru”, koja obuhvata 135 radova od ukupno 108 umetnika.

“Posmatrajući aktuelna dešavanja, činjenice su ukazale na neospornu potrebu održavanja izložbi koje bi dale mogućnost sagledavanja umetničkih pojava u polјu likovnih i primenjenih umetnosti, što je svojevremeno bila praksa”, naveo je ULUS povodom izložbe “Salon u oktobru” koju je u tom cilјu ULUS inicirao i priredio sa ULUPUDS-om.

Tom izložbom, prema navodima organizatora, počinje praksa organizovanog okuplјanja domaćih stvaralaca iz domena likovnih i primenjenih umetnosti. Istovremenim prezentovanjem kreativnih potencijala umetnika različitih primarnih opredelјenja, koja su u osnovi srodna, ostvaruje se neposredan uvid u opšte tokove i razvoj svih vidova vizuelne umetnosti, što je i postulat izložbe “Salon u oktobru”.

Izložba obuhvata radove nastale u poslednje dve godine, koji do sada nisu izlagani, a odabrani su među radovima više od 150 umetnika koji su se prijavili na konkurs.

Članovi selekcionog žirija ujedno su i članovi Organizacionog odbora, a to su: prof. Anđelka Bojović (predsednica), Miroslav Lazović (predsednik UO ULUS-a), Bojan Kovačević (predsednik UO ULUPUDS-a), te Bojana Burić, Zoja Bojić, Mirjana Gligorijević Maksimović, Nikola Šuica, Zorica Atić, Ljilјana Subotić, Ljilјana Mićović i Gradimir Rajković.

Na otvaranju “Salona u oktobru” biće dodeljene dve ravnopravne nagrade: Veliku nagradu za oblast likovne umetnosti i Veliku nagrada za oblast primenjene umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra.

Ove godine se, inače, ne održava Oktobarski salon, koji je odlukom Skupštine grada Beograda transformisan 2014. u bijenalnu manifestaciju, koja je zadržala međunarodni karakter. Naredni, 57. Oktobarski salon biće održan 2018. godine, a umetnički direktori su Gunar Kvaran i Danijel Kvaran, koji su osmislili izložbu na temu “Lepota kakofonije”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.