• Search form

30.05.2018 | 12:37

Srpska premijera Bernštajnove Serenade

Srpska premijera Bernštajnove Serenade

Beogradska filharmonija predstavlja 1. juna u Kolarčevoj zadužbini srpsku premijeru Serenade Leonarda Bernštajna, koju će izvesti sa izraelskim violinistom Vadimom Gluzmanom i dirigentom Danijelom Rajskinom.

Beogradska filharmonija se tako priključuje proslavi stogodišnjice rođenja popularnog kompozitora Bernštajna, ujedno i velikog promotera Malerove muzike, čija 4. simfonija zatvara koncert.

Proslavlјeni dirigent, kompozitor, pijanista i predavač Bernštajn, ostao je zapamćen kao svetski superstar klasične muzike. Po popularnosti koju je dostigao sredinom 20. veka može se porediti sa Elvisom Prislijem i Merilin Monro, naročito nakon uspeha njegovih brodvejskih mjuzikala, istakla je BGF povodom njegovog ponovnog gostovanja.

Gluzman će izvesti Bernštajnovu Serenadu na Stradivarijevoj violini iz 1690. godine.

Gluzman redovno nastupa sa najvećim svetskim orkestrima, poput Berlinske filharmonije, Bostonskog simfonijskog orkestra, Čikaškog simfonijskog orkestra, Izraelske filharmonije, Londonske filharmonije, a sa Beogradskom filharmonijom nastupa drugi put.

Drugi deo koncerta posvećen je kompozitoru koga je Bernštajn izuzetno cenio i kao dirigent snimio sve njegove simfonije. Iako je rođen posle Malerove smrti, za njih se kaže da su blizanci po muzičkoj estetici.

Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filahrmonije, predvodi orkestar u izvođenju Malerove 4. simfonije u kojoj im se priključuje i sopran Evgenija Jeremić.

Danijel Rajskin

Budući da je koncert, kao i cela sezona, rasprodat, Beogradska filharmonija i ovoga puta nudi sto ulaznica za stajanje koje će biti u prodaji sat vremeni uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.