• Search form

23.04.2017 | 15:46

Student u istoriji kulture

Student u istoriji kulture

Program posvećen 80-godišnjici Studenta biće nastavljen 24. aprila u Domu kulture Studentski grad u Beogradu razgovorom o ulozi tog lista u istoriji kulture, društvene teorije, književnosti, filozofije i nauke.

Kao aktivni subjekti jugoslovenske i srpske društvene, kulturne, političke, umetničke, naučne, novinarske i svake druge istorije, generacije Studentovih urednika i saradnika ostavile su dubok trag, a ono što ih kroz decenije povezuje jeste čvrsto uverenje da je bolji, drugačiji, slobodniji i ljudskiji svet moguć i da se za njega vredi boriti. Dokazi o tome danas se mogu naći u sačuvanim kompletima lista, u ličnim biografijama stvaralaca, kojih je bilo oko 9.000 u tridesetak Studentovih redakcija od 1937. godine. Njihov doprinos nalazi se i u arhivama političkih i policijskih ustanova koje su se tokom decenija bavile Studentom i njegovim saradnicima, ili unutar korpusâ ideja koji sačinjavaju posebne istorije - društvena, istorija kulture, društvene teorije, književnosti, filozofije, nauke, umetnosti, novinarstva, grafičkog dizajna, politička istorija… ili istorija morala i svakidašnjeg života, naveli su inicijatori obeležavanja jubileja Studenta– članovi redakcija tog lista koji pripadaju različitim generacijama.

Smatrajući da bogat Studentov arhiv ideja do danas nije istražen nepristrasno, sistematično i kritički, neformalna grupa Studentovih veterana iz različitih generacija (od 50-ih do kraja 80-ih i 2000-ih godina), ima za cilj da podstakne, pokrene i ohrabri takav tok događaja u budućnosti.

Među učesnicima drugog u nizu razgovora u DKSG-u najavljeni su: Milisav Savić, Luka Mičeta, Đuro Koruga, Gojko Tešić, Milivoje Majstorović, Dušan Pajin, Goran Terzić, Ratka Marić, Jelena Đorđević, Lada Muminagić, Velimir Abramović, Jovan Pejčić,  Dragomir Olujić Oluja…

Pozvane su i druge kolege, pisci, teoretičari, a nova okupljanja najavljena su za 29. maj – kada će razgovor biti posvećen vizuelnom identitetu lista Student, te za 3. jun, kada će biti reči o sedmodnevnoj studentskoj pobuni u junu 1968.

Student se pojavio 1937. godine kao list Akcionog odbora stručnih studentskih udruženja Beogradskog univerziteta i centralno glasilo revolucionarnog studentskog pokreta BU, ali i tadašnjoj Jugoslaviji uopšte. Pojavio se na talasu međunarodne solidarnosti sa republikanskom Španijom u ratu za njenu odbranu, nešto više od dve godine pre početka Drugog svetskog rata i četiri godine pre nego što će taj rat otpočeti i u Jugoslaviji. Do izbijanja rata 1941. godine, "Student" su uređivali Ivo Lola Ribar, Bogdan Pešić (glavni i odgovorni urenik), Puniša Perović, Milutin Popović Sandžaklija, Anton Kolendić i drugi.

U Studentu su svojevremeno radili i Slobodan Selenić, Dušan Makavejev, Jovan Ćirilov, Vlada Bulatović Vib, Svetozar Stojanović, Vojin Dimitrijević, Miroslav Buca Mirković, Raša Popov, Milan Vukos, Muharem Pervić, Gojko Miletić, Milan Vlajčić, Špiro Galović, Dušan Simić Kira...

Obeležavanje 80-godišnjice lista "Student", koji danas postoji samo kao onlajn izdanje, počelo je 15. marta podsećanjem na njegovu burnu istoriju i značaj koji je imao, posebno za studentski pokret ’68.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću