• Search form

02.10.2017 | 15:43

Ti si ono što vidiš

Ti si ono što vidiš

Retrospektivna izložba Vladana Srdića, srpsko-slovenačkog art-direktora, grafičkog i UI (User Interface) dizajnera, biće otvorena 5. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu, a obuhvata više od stotinu radova iz oblasti vizuelnih komunikacija, nastalih tokom proteklih 20  godina.

Izložba “You are What you See” (Ti si ono što vidiš) u MPU, čiji je kustos Slobodan Jovanović, predstavlja celokupan opus Srdića koji je još kao apsolvent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, 1997. godine, dobio za plakat pozorišne predstave Dušana Kovačevića “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” u Zvezdara teatru najznačaniju nagradu za dizajn u Jugoslaviji – Grifon.

Osećaj za humor, potreba za društvenim angažovanjem i želja za jasnoćom direktne vizuelne komunikacije Srdića, vode poreklo u radovima nastalim tokom srpske tranzicije 90-ih godina 20. veka. Njegovi angažovani plakati za pozorišnu trupu Torpedo kombinuju brutalnost tog vremena sa avangardnom poetikom tog crossover projekta, u koji je bila uključena i muzička grupa Vrooom. Za vreme rada u beogradskoj filijali agencije “Sači”, Srdić je sarađivao sa dizajnerom Slavimirom Stojanovićem, a potom upoznao i Lazara Džamića, pisca i digitalnog stratega sa kojim je sarađivao na nekoliko projekata. U takvom okruženju, kako je naveo kustos izložbe, razvio je poetiku grafičke anegdote, koja postaje odgovor na kolaps društvenog sistema nakon ratova u nekadašnjoj Jugoslaviji.

“Psihološka igra, koja omogućava da se koncizno predstave avangardni pozorišni teatar, renomirani festival komunikacija, knjiga o uticaju stripa ili razni autorski projekti, osnova je dizajnerske poetike Vladana Srdića. Rad u Sačiju u Srbiji 90-ih godina prošlog veka omogućio mu je da razmišlja ‘van okvira’ konvencija industrijskog marketinga. Mogućnost da se igra sa različitim nadrealnim situacijama u koje smešta svoje predmete i likove Srdić će kasnije primeniti na autorske projekte, kao i na rad sa klijentima čija je želja da se podigne svest društva o nekim teškim temama. Nalik karikaturistima, njegov crni humor ogoljava određene društvene pojave do apsurda pozorišne farse. Dvoznačnost njegovih radova unosi nemir kod posmatrača, ali sveprisutna je vedrina kojom Vladan Srdić započinje tu komunikaciju. Zato celokupan Srdićev opus, predstavljen na izložbi ‘Ti si ono što vidiš’, predstavlja poziv posmatraču da dođe i ‘vidi ono što je’”, naveo je MPU povodom retrospektive.

Izložbu prati reprezentativan katalog, koji je grafički oblikovao sam Srdić, a tekstove su napisali Davor Bruketa, Lazar Džamić, Slavimir Stojanović, Anja Suša i Borut Vild, dok je autor uvodnog teksta kustos Slobodan Jovanović.

Rođen u Beogradu 1972. godine, Srdić je diplomirao 1997. godine na Odseku za grafički dizajn FPU, u klasi profesora Miloša Ćirića. Iste godine, na poziv Dragana Sakana, počinje da radi u agenciji “S Team Bates Saatchi & Saatchi Balkans”. Tokom studija, bio je jedan od članova pozorišne trupe Torpedo, za koju je stvorio vizuelni identitet. Tokom 1999. seli se prvo u Nemačku, a zatim u Sloveniju, gde radi kao art-direktor u Sačijevoj filijali i, kasnije, u agenciji “Tovarna Vizij Y&R” u Ljubljani. Sa partnerkom arhitektom Lidijom Dragišić 2006. godine osnovao je Studio 360, u kojem je kreativni strateg i art-direktor.

Srdić je učestvovao na 63 grupne i 6 samostalnih izložbi, a za svoj rad dobio je veliki broj međunarodmih nagrada u oblasti vizuelnih komunikacija. O njegovom radu pisali su najznačajniji stručni časopisi. Njegov rad uvršten je i u Taschenovu publikaciju Contemporary Graphic Design (2007) među 100 najboljih svetskih dizajnera današnjice.

Član je udruženja D&AD, ULUPUDS i ADC Srbija.

Izložba “You are What you See” u MPU biće otvorena do 25. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.