• Search form

09.07.2017 | 11:22

Završnica Exita

Završnica Exita

Festival Exit u Novom Sadu završava se 9. jula posle tradicionalno najposećenijeg subotnjeg programa nastupima domaćih i svetskih izvođača, među kojima su Roisin Murphy i nova soul zvezda Rag’n’Bone Man na glavnoj bini, koju će zatvoriti popularni DJ Hardwell.

Nina Kraviz, Nicole Moudaber, Antigone & Francois X, Fabrizio Rat - La Machina, Tijana T… nastupiće u Dens areni, a među atrakcijamana ostalim binama najavljeni su i domaći bend Orthodox Celts na Fjužn bini, Egypt iz Farga, The Bambi Molesters i Masimo Savić iz Hrvatske, metal pankeri Mortal Kombat, Destruction i The Black Dahlia Murder.

Exit je 8. jula privukao, prema navodima organizatora, više od 52.000 ljudi, koji su imali priliku da prisustvuju programima na više od 40 zona i bina širom Petrovaradinske tvrđave.

Najveća zvezda bio je popularni američki pevač, autor i plesač Jason Derulo, koji je nastupio na glavnoj bini, uz elektronski trio Rüfüs, holandski sastav Noisia i iznenađenje koje je priredio Rag’n’Bone Man pojavivši se dan ranije na Exitu kako bi se pridružio prijateljima iz popularnog sastava Foreign Beggars.

Rag’n’Bone Man

Na mts Dance Areni nastupio je jedan od najmlađih producenata Kungs, te nemački hitmejker Robin Schulz, praćen scenskim efektima i u bojama srpske zastave, te DJ zvezda Duke Dumont i u ranim jutranjim satima Sister Bliss (Faithless DJ set) i britanski Hot Since 82.

Robin Schulz

Tradicionalno se na Exitu čula i starogradska muzika uz Zvonka Bogdana, a nastupili su, između ostalih, i splitska grupa Kiša metaka, te domaći hip-hop sastav Sve barabe predvođen Ajs Nigrutinom. Na Explosive bini nastupili su britanski pank bendovi Discharge i Angelic Upstart, te domaći bend KBO.  

Tribinski program nastavljen je diskusijom na temu “Čiji je NAŠ jezik”, organizovanom u saradnji sa pokretom Novi optimizam, a nedavno objavljenoj Deklaraciji o zajedničkom jeziku, koja je izazvala kontroverzne reakcije u regionu, govorili su lingvistkinja i autorka knjige “Jezik i nacionalizamSnježana Kordić, pisac i predsednik udruženja Krokodil Vladimir Arsenijević, na čiju je inicijativu Deklaracija i nastala, pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, aktivista pokreta Novi optimizam Vlatko Sekulović, glumac i filmski producent Dragan Bjelogrlić, te spisateljica i pozorišna umetnica Minja Bogavac kao moderatorka.

Poslednjeg festivalskog dana u Ulici starih zanata govoriće predstavnik Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković, predstavnik OPENS-a Vukašin Gvozdenović, producent i jedan od osnivača “Fabrike” Studentskog kulturnog centra Zdravko Vulin, predstavnik umetnika iz Kineske četvrti Pera Mirković, te Slobodan Jović u ime Društva arhitekata Novog Sada. Tema je “Dijalogom do Kineske četvrti”, a razgovor će moderirati novinarka Vesna Farkaš.

Exit je počeo 5. jula programom “nultog dana” na manjem broju bina, koji je obeležio nastup američkog benda The Killers.

Među najvećim zvezdama bio je i Liam Gallagher, frontmen nekadašnjeg benda Oasis, koji je prve zvanične festivalske večeri, 6. jula, privukao je više od 42.000 obožavalaca na glavoj bini, a i sam nije krio oduševljenje publikom koja je u glas pevala sa njim tokom celog koncerta: “Exit festival u Novom Sadu mora da je jedan od najboljih festivala na ovoj planeti! Publika je bila BIBLIJSKA!”, napisao je Galager na svom Tviter nalogu.

(SEEcult.org)

Otvaranje Exita 2017
Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.