• Search form

08.02.2010 | 10:22

Milena Marković u Knjižnici

Dramska spisateljica i pesnikinja Milene Marković novi je gost “Gradske knjižnice” 9. februara u kulturnom centru Grad, koji je započeo taj program poetskom i muzičkom večeri Zvonka Karanovića, a do kraja meseca najavio je i Daniela Kovača, Selvedina Avdića i Bojana Babića.

Milena Marković u Knjižnici

Dramska spisateljica i pesnikinja Milene Marković novi je gost “Gradske knjižnice” 9. februara u kulturnom centru Grad, koji je započeo taj program poetskom i muzičkom večeri Zvonka Karanovića, a do kraja meseca najavio je i Daniela Kovača, Selvedina Avdića i Bojana Babića.

Drame Milene Marković "Paviljoni", "Šine", "Brod za lutke" i "Nahod Simeon" uspešno se igraju u zemlji i inostranstvu (Austrija, Slovenija, Makedonija i odnedavno Poljska), a tokom večeri publika će imati prilike da upozna i drugu, ličniju stranu te autorke i čuje izbor pesama iz njene najnovije zbirke "Ptičje oko na tarabi" (2009), u izdanju LOM-a.

Kao i u prethodnim zbirkama - "Pas koji je pojo sunce" (2001), "Istina ima teranje" (2003) i "Crna kašika" (2006), poezija Milene Marković u zbirci "Ptičje oko na tarabi" je direktna i opora, ispevana jednostavnim, govornim jezikom. To je poezija gradskog života uronjenog u alkohol i druge vidove samozaborava, okrenuta ka mračnim i destruktivnim stranama ljudskog bića, ali i ka onim najlepšim i najčistijim.

Milena Marković dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su specijalna nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-Yu prostora, specijalna nagrada Sterijinog pozorja, te nagrade "Borislav Mihajlović-Mihiz" i "Miloš Crnjanski".

U razgovoru sa Milenom Marković učestvovaće i urednica književnog programa u Gradu Tijana Spasić i urednik izdavačke kuće LOM Flavio Rigonat, a biće prikazan i dokumentarni film "Rudarska opera" (2005) Olega Novkovića, snimljen u saradnji s Markovićevom, koja je pisala i scenario za Novkovićev nagrađivani igrani dugometražni film "Sutra ujutru".

Muzičku pozadinu tokom večeri biraće sama autorka, a na plejlisti biće i songovi iz njenih predstava koje su komponovali Darko Rundek i Boris Kovač.

I prvo veče "Gradske knjižnice" proteklo je uz čitanje poezije Zvonka Karanovića, koji je predstavio i deo svog novog romana, a zagrejao je posetioce i zanimljivim muzičkim izborom iz sopstvenog arhiva.

Večeri "Gradske knjižnice" odvijaju se svakog drugog utorka u klupskoj atmosferi kafea u Kulturnom centru Grad, a zamišljene su kao neformalni susreti sa piscima iz Srbije i regiona, koje će uvek pratiti neki muzički ili filmski program po izboru gostujućeg autora.

Za 23. februar najavljeno je predstavljanje trojice autora nove izdavačke kuće "Algoritam media" - Daniela Kovača, Selvedina Avdića i Bojana Babića.

Kovač je domaćoj publici najpoznatiji kao pevač Jarbola i Jesenjeg orkestra, ali sve vreme je aktivan i kao pisac. Njegov novi roman "Uzvodni bluz" pripoveda o dvojici junaka koji beže pred zakonom, samo što u domaćoj verziji stare bluzerske teme deltu Misisipija i Luizijane zamenjuju istočni tok Dunava i banatska peščara, a otpadnici nisu Crnci sa plantaža već fabrički radnici: jedan Ciganin-Vlah i jedan inženjer koji u slobodno vreme piše pesme i svira gitaru.

Bosanski pisac i glavni urednik online magazina "Žurnal", Selvedin Avdić, skrenuo je pažnju na sebe zbirkom priča "Podstanari i drugi fantomi", a njegov novi roman "Sedam strahova" izazvao je pohvale u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Babić je do sada objavio nekoliko zbirki pesama i kratkih priča, a u “Gradskoj knjižnici” predstaviće novi roman "Neljudska komedija".

U razgovoru će učestvovati i urednik zagrebačkog “Algoritma” Kruno Lokotar i Miloš Živanović iz beogradskog ogranka te izdavačke kuće, a za muzički izbor pre i posle promocije biće zaduženi gostujući pisci.

U okviru “Gradske knjižnice” raspisan je i regionalni književni konkurs za kratku priču na temu “Gradske priče”, a izbor najboljih će krajem godine biti objavljen u istoimenoj zbirci. U obzir će biti uzimane priče na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom i srpskom jeziku, a tekstove do 15.000 karaktera (sedam strana) treba poslati do kraja juna na knjiznica@culturalfront.net

U žiriju su književni kritičar zagrebačke Bookse Božidar Pavlović, urednik sarajevskog časopisa Sic! Mirnes Sokolović i i urednica književnih programa u Gradu i književna kritičarka “Danasa” Tijana Spasić.

Sajt Grada je www.gradbeograd.eu, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav