• Search form

21.11.2011 | 12:24

Ponovo napadi na CK13

Ponovo napadi na CK13

Omladinski centar CK13 u Novom Sadu ponovo je bio tokom vikenda meta napada nepoznatih počinilaca koji su kamenicama polomili dva prozora tog kulturnog centra.

Nepoznate osobe bacile su u noći između 18. i 19. novembra veliki kamen na prostorije Kluba CK13, polupavši jedan ulični prozor, a u noći između 19. i 20. novembra bačene su još dve cigle i jedan veći kameni blok, čime je razbijen još jedan prozor i dodatno oštećen prozor koji je već razbijen.

Prostorije CK13 napadnute su šest puta tokom ove godine, a počinioci ni u jednom slučaju nisu pronađeni.

Uprkos tim incidentima, CK13 nastavlja aktivnosti kroz koncept otvorenog centra i nenasilne politike, zasnovane na poštovanju svih ljudi bez obzira na njihove različitosti.

“Uvereni smo da samo na taj način svi možemo živeti slobodno I razvijati društvo u kome živimo”, saopštio je kolektiv Omladinskog centra CK13, dodajući da nedavne napade neminovno mora da posmatra kao vrstu dijaloga koja se odvija na fasadi, odnosno kao dijalog u kojem se neslaganje iskazuje destrukcijom, mržnjom, nasiljem.

“Grafiti, kamenice, cigle, betonski blokovi, molotovljevi kokteli postaju legitiman način komunikacije u društvu u kome građani i građanke ne ukazuju pomoć mladiću koji pretučen, bez svesti, leži na ulici protesti protiv azilanata pokazuju svu ksenofobiju kao dominantan odnos prema ‘drugima’ i ‘nepoznatima’, u situaciji kada su ti protesti okrenuti protiv onih čiji su životi bili toliko ugroženi da su morali da napuste matične države se na zabranu Parade ponosa, skupa čija se organizacija temelji na slobodi okupljanja i udruživanja i pravu na različitost, gleda kao na uspeh građanske akcije koja je svojim negodovanjem, pretnjama i pozivima na linč uspela da onemogući održavanje Parade”, naveo je CK13.

CK13 je krajem septembra napadnut i eksplozivnim napravama, ali srećom niko nije povređen. Nepoznate osobe bacile su tri eksplozivne naprave preko kapije CK13 u dvorište, a požar su sprečili gosti iz inostranstva koji su spavali u tom centru. Nakon policijskog uviđaja, utvrđeno je da su u pitanju tzv. molotovljevi kokteli.

Povodom ponovljenih napada na CK13, kao i ispisivanja grafita mržnje na Kulturnom centru Reks u Beogradu, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), čiji su članovi i CK13 i Reks. NKSS je zatražila tim povodom od nadležnih da se hitno izjasne da li podržavaju slobodu izražavanja i delovanja i saopšte šta će uraditi kako bi sprečili fašističke napade i osigurali bezbednost svih organizacija i pojedinaca aktivnih u oblasti kulture.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav