• Search form

19.03.2012 | 18:05

Pobednici 13. FSF-a

Pobednici 13. FSF-a

Gran pri 13. Festivala studentskog filma (FSF) u Beogradu osvojio je nemački film “Tiha reka” rumunske rediteljke Ance Mirune Lazarescu o dvojici prijatelja koji žele da pobegnu iz komunističke Rumunije polovinom 80-ih godina prošlog veka.

Nagradu za najbolji srpski film, u konkurenciji ukupno sedam naslova, dobio je Marko Đorđević za kratki film “Na drugoj obali”.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je izraelski “S ljubavlju DavkaRone Soffer o devojci koja je ostala invalid posle teške saobraćajne nesreće, a sada se suočava sa izazovom nalaženja ljubavi.

Najbolji animirani film je nemački “PerpetuumCaroline Reucker, dok je nagradu za najbolju fotografiju dobila nemačko-hrvatska produkcija “Korana” u režiji Michaela Schrannera.

Žiri 13. FSF-a činili su novinar i izvršni direktor Studija B Jugoslav Pantelić, reditelj Vladimir Tagić i reditelj i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković.

13. FSF je prikazao u takmičarskom programu od 15. do 18. marta u Muzeju Jugoslovenske kinoteke 40 filmova iz 15 zemalja (Francuske, Izraela, Nemačke, Kanade, Slovačke, Španije, Argentine, Belgije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Švajcarske, Češke, Danske i Srbije). Reč je o filmovima studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija, kao i filmove studenata fakulteta u Beogradu koji školuju filmske stvaraoce.

Pod sloganom “Check In” (Čekiraj se), 13. FSF je bio posvećen putovanjima, postavljajući pitanje da li je prikazivanje filmova način da se pređu granice i uspostavi dijalog različitih jezika, kultura i ljudi.

13. FSF obuhvatio je i radionicu “Budućnost filma”, koju su držali reditelji Nikola Ležaić i Nikola Ljuca.

Prateći program održan je u Ustanovi kulture "Parobrod", a obuhvatio je, između ostalog, izložbu “Filmografija - jedna scena, rečito putovanje”, kao i izložbu nakita Dragana Romić, napravljenog od filmske trake.

U okviru programskog segmenta “Studentski film - putovanje kroz vreme”, prikazani su prvi filmovi danas poznatih reditelja domaće kinematografije.

FSF je održan u partnerstvu s Kancelarijom za mlade Opštine Stari grad i uz podršku Kancelarije za mlade Opštine Novi Beograd, Ustanove kulture “Parobrod” i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav