• Search form

17.03.2016 | 11:27

Život kroz LGBTQ naočare

Život kroz LGBTQ naočare

Izložba “Neispričane priče”, sačinjena od razglednica sa ispovestima LGBTQ osoba iz Srbije i njihovih najbližih, biće otvorena 18. marta u kafe-restoranu “Od usta do usta” u Beogradu, a predstavlja početak formiranja svojevrsnog muzeja o životu LGBTQ zajednice.

“Otišao sam iz Srbije pre 16 godina i bilo mi je OK. Kad je prestalo da mi bude OK pomislio sam da će mi kod kuće ipak biti bolje pa sam se vratio. To me je držalo cele dve godine ovde, jer sam shvatio da su ljudi manje-više svugde isti. Razlika je u onome šta ovde mogu i smem, bolje reći ne mogu i ne smem. Sad ne znam kako da kažem, da li se vraćam kući ili opet odlazim od kuće. U Beogradu su mi i prijatelji i porodica ali ne i život koji hoću za sebe”, priča je Miloša B, jedna u nizu koje su deo izložbe, uz fotografije autora.

Izložba je rezultat višemesečnog istraživanja “Srbija: neispričane pričeHartefakt fonda, odnosno projekta koji, razumevajući LGBTQ zajednicu kao integralni deo društva, promoviše prava svih unstraight osoba (osobe koje sebe ne određuju pojmom straight) i doprinosi njihovom osnaživanju i ravnopravnosti.

Jedan od ciljeva istraživanja jeste uspostavljanje osnove za kreiranje prve arhive koja će čuvati - sa jedne strane privatne istorije, sećanja i lična iskustva unstraight osoba, a sa druge - svedočanstva o razvoju LGBTQ pokreta u Srbiji.

Izložba “označava početak rada na sakupljanju i pohranjivanju uspomena, priča, predmeta i ostalih detalja iz života LGBTQ osoba u Srbiji, sa ciljem da se u narednom periodu formira svojevrsni muzej, institucionalno sećanje na život članova ove zajednice koja je marginalizovana u našoj zemlji”, izjavio je direktor Hartefakta Andrej Nosov.

Izložbu će otvoriti Ulf Peterson (The Unstraight Museum) i Nevena Negojević (Hartefakt), a biće je moguće obići do 1. aprila.

Hartefakt je realizovao istraživanje “Srbija: neispričane priče” u okviru projekta “Upoznavanje života LGBTQ zajednice u Srbiji” (Revealing life of LGBTQ community in Serbia), podržanog od Švedskog instituta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav