• Search form

01.04.2016 | 17:11

Studenti BU zauzeli Rektorat

Studenti BU zauzeli Rektorat

Članovi organizacije Studentski front zauzeli su 1. aprila zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, u znak protesta zbog najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju kojima se ukidaju budžetska mesta i uvodi sistem sufinansiranja po linearnom modelu obračunavanja školarina.

Zauzimanje Rektorata, kako je naveo Studentski front, predstavlja protestni čin upozorenja kojim se zahteva odustajanje od najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, koje predstavljaju “do sada najoštriju diskriminaciju studenata iz redova radničkih, seoskih porodica i drugih materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dela omladine u Srbiji”.

Cilj zakonskih izmena, prema navodima Studentskog fronta, jeste dodatni  korak ka “potpunoj komercijalizaciji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih”.

Navodeci da zauzimanje Rektorata predstavlja još jedan čin u svrhu odbrane autonomije BU, koja je više puta povređena od resornog Ministarstva i uprava pojedinih fakulteta, Studentski front je podsetio u saopštenju na slučaj hapšenja studenata na Fakultetu političkih nauka koji su na miran način protestovali protiv prisustva šefa delegacije Evropske komisije u Srbiji ambasadora Majkla Devenporta, zbog čega su zatražili ostavku dekana FPN-a profesora Dragana Simića.

Studentski front je najavio da će nastaviti da se bori svim civilizovanim sredstvima protiv “narušavanja kvaliteta obrazovanja i autonomije naučno-obrazovnih institucija koja se provodi indoktrinacijom studenata i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju zvaničnika EU i NATO pakta”.

Blokadom Rektorata BU Studentski front obeležava i 4. april, Dan studenata, i to “u borbenom duhu kakav jedino i priliči ovom datumu”.

Studenti su podsetili da se 4. apeil obeležava u čast Žarka Marinovića, studenta Pravnog fakulteta u Beogradu koga je 4. aprila 1936. godine, tokom protesta za očuvanje autonomije fakulteta, ubio profašistički orijentisan aktivista ORNAS-a.

“Dok sa jedne strane hapsi studente u protestu, aktuelni režim, kao i oni prethodni, nastavlja da podstiče fašizaciju fakulteta, blagonaklonim gledanjem na otvoreno fašističke organizacije koje se promovišu na Univerzitetu. Podsećamo da postoji niz nerazrešenih slučajeva nasilja nad studentima u protestu od strane neonacističkih organizacija koji se redovno dešavaju od 2011. godine do danas”, naveo je Studentski front i pozvao sve “progresivne studente i studentske organizacije, a zatim i sve ugrožene elemente u društvu, pre svega sve radnike, nezaposlene i penzionere da nastupe u jedinstvenom frontu protiv daljih anti-narodnih zakona”.

*Foto: Studentski front

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav