• Search form

15.05.2016 | 16:09

Komediju shvatiti ozbiljno

Komediju shvatiti ozbiljno

Filmska komedija, žanr koji je zapostavljen na festivalima, dobila je svoj poseban festival koji će biti održan u pet gradova Srbije i Crne Gore od 25. do 29. maja, a prikazaće 15 premijernih i 35 repriznih naslova iz regiona i sveta.

Programski direktor Comedy festa Dragan Jeličić i selektor Dimitrije Vojnov, vođeni idejom da komediju treba shvatiti ozbiljno, osmislili su devet progamskih celina, među kojima je i regionalna, a namera je da prikažu “bioskopski humor od Vardara pa do Triglava”.

Kako regionalna produkcija ne nudi ravnomeran razvoj komedije u svim bivšim jugoslovenskim republikama, Vojnov je selekciju bazirao na ostvarenjima snimljenim u proteklih nekoliko godina.

Premijerni film u toj selekciji biće “Otok ljubaviJasmile Žbanić iz BiH, koji je nastao prema scenariju sarajevskog književnika Aleksandra Hemona, a govori o Francuskinji udatoj za Sarajliju i njihovom odlasku na more. Tokom letovanja oni pronalaze ljubav - sa nekim drugim ljudima.


  Otok ljubavi

Na programu su i dva filma sa 43. Festa koja nisu imala bioskopsku distribuciju u Srbiji i Crnoj Gori – “Narodni heroj Ljiljan Vidić” i “Julija i Alfa Romeo”.

Narodni heroj Ljiljan Vidić” reditelja Ivana Gorana Viteza iz Hrvatske parodija je na partizanske filmove i provokativan humoristički pogled na život u NDH. Vitez će biti gost Comedy festa i održati masterklas studentima filmskih škola.

Julija i Alfa Romeo” reditelja Blaža Završnika iz Slovenije adaptacija je dugo razvijanog srpskog projekta “Doba nevinosti”. Reč je o omladinskoj komediji o mladiću koji se zakleo devojci na vernost i kada pokuša da je prevari, kletva kreće da se ispunjava. Gosti festivala biće producenti tog filma Andrej Štirtof i Aleš Pavlin.


  Narodni heroj Ljiljan Vidić

Crnogorski reditelj Branko Baletić, poznat po filmu “Balkan ekspres”, biće zastupljen crnohumornom pričom “Lokalni vampir” o kockaru koji počinje da se krije od poverilaca lažirajući svoju smrt, a kada ga meštani slučajno ugledaju pomišljaju da je reč o vampiru.

Regionalnu selekciju zaključuje najgledanija srpska komedija u proteklih deset godina “Mali BudoDanila Bećkovića.

Ova selekcija biće prikazana u Beogradu u bioskopu Cineplexx Ušće, dok će kratkometražne filmove iz Slovenije, Hrvatske i Srbije publika moći da vidi 25. maja u Art bioskopu Kolarac.


  Julija i Alfa Romeo

Ostale selekcije su: crne komedije, fudbalske komedije, italijanske seksi komedije, krimi komedije, studentske i kratke komedije, romantične komedije, a biće prikazane u devet bioskopa u Beogradu (Cineplexx Ušće, Tuckwood, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Roda i Art bioskop Kolarac), Novom Sadu (Arena Cineplex), Kragujevcu (Cineplex), Podgorici (Cineplex) i Budvi (Cadmus Cineplex).

Premijerni program biće u konkurenciji za nagrade koje će dodeljivati publika.

Takmiče se i američke produkcije “Fini momci”, film u kojem igraju Rajan Gosling, Rasel Krou i Kim Besindžer, zatim “Te lude 80-e” Ričarda Linklejtera, “Scenarista” sa Hjuom Grantom i Marizom Tome i druge, ali i filmovi iz Španije “Zbog tebe promeniću prezime, opet”, “Posetioci 3: Revolucija” iz Francuske, “Quo vado?” iz Italije…


  Scenarista

Na festivalu će biti dodeljena nagrada za životno delo, a prvi dobitnik je Siniša Pavić.

Kako tvrdi programski direktor Dragan Jeličić, “komedija je oduvek bila mimo festivalskih interesovanja jer su je žanrovski čistunci doživljavali suviše bliskom mejnstrimu, dok su je, s druge strane, ozbiljni „umetnosti okrenuti“ festivali smatrali zabavom za mase”.

“Na Comedy Festu je da tu nepravdu ispravi“, kaže Jeličić.

Selektor Dimitrije Vojnov napominje da izgleda “kao da je zaboravljeno da je komedija ne samo jedan od najradije gledanih, već i jedan od najplodnijih žanrova u istoriji kinematografije”.

“Komedija kao žanr predstavlja i jednu od obaveznih figura u radu gotovo svih naših najznačajnijih filmskih autora”, dodaje Vojnov.

    Fini momci

Tokom Comedy festa biće organizovan i poseban program za profesionalce iz filmske industrije, kao i okrugli stolovi i radionice, uz učešće gostiju iz regiona i inostranstva, najavili su organizatori.

Idejni tvorac Međunarodnog festivala filmske komedije - Comedy Festa je Gordana Grubješić, a osnivači i izvršni producenti su Superstar Culture i FAME Solutions .

Prvi Comedy Fest podržali su Filmski centar Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Akademija umetnosti i Italijanski kulturni centar.

Premijerni program filmova nalazi se OVDE, a raspored projekcija po gradovima OVDE

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav