• Search form

24.06.2016 | 12:26

Bregzit i svet umetnosti

Bregzit i svet umetnosti

Britanske organizacije u kulturi i umetnosti zabrinute su zbog rezultata referenduma prema kojima Velika Britanija odlazi iz Evropske unije, smatrajući da će to, osim političke i ekonomske nestabilnosti, dovesti i do novih teškoća u umetničkom svetu.

Direktor Fonda za umetnost Stephen Deuchar izrazio je duboku zabrinutost zbog posledica britanskog napuštanja EU po oblast kulture i umetnost, a posebno po delovanje muzeja i galerija.

“Na jednom nivou, očigledno je da će sada biti velike finansijske nestabilnosti u smislu evropskih fondova za umetnost, na primer, ali podjednako je važan i potencijalni efekat na duh koji pokreće međunarodna partnerstva u umetnosti”, rekao je zvaničnik Fonda za umetnost za “Art njuzpejper”.

Prema podacima Federacije kreativnih industrija, 96 odsto predstavnika tog sektora bilo je za ostanak Britanije u EU.

Federacija kreativnih industrija, koja zastupa britansku umetnost, kreativne industrije i obrazovanje u kulturi, saopštila je da će sada biti vitalno za sve strane da zajedno rade kako bi osigurale zaštitu interesa tih sektora.

Prema prvim komentarima, ekonomska nestabilnost usled bregzita i posledice koje će se tek osetiti posle kompleksnog procesa izlaska Britanije iz EU mogle bi da dovedu do daljeg smanjenja vladinog izdvajanja za kulturu i umetnost, ali i nižeg nivoa korporativnog ulaganja u kulturu.

Evropski fond za regionalni razvoj i program Kreativna Evropa doneli su do sada milione funti umetničkim organizacijama u Britaniji, omogućavajući jačanje saradnje sa partnerima širom Evrope. Odlazak Britanije iz EU i verovatno stroža kontrola ulaska, mogla bi da oteža stranim umetnicima mogućnost da dolaze i rade u Britaniji. Moguće je, kako je ocenjeno u prvim analizama, i da će doći do pada prihoda od turizma, što će se negativno odraziti na posete muzejima, kao što je londonska atrakcija - nedavno prošireni Tejt Modern, ali i mnogi drugi.

London je, uz Njujork, najveće umetničko tržište, a odlazak Britanije iz EU mogao bi da dovede i do teškoća u oblasti trgovine umetničkim delima. Takođe, finansijska nesigurnost bi, kako je procenjeno, dovela do smanjenja kupovne moći britanskih kolekcionara.

Vodeći nemački kolekcionar Heiner Pietzsch najavio je uoči referenduma da će u slučaju bregzita preusmeriti pozajmice dela iz svoje kolekcije sa Engleske na Škotsku.

I londonski diler James Mayor rekao je da bregzit može da bude katastrofalan.

Prema njegovom mišljenju, bregzit neće mnogo uticati na prodaju umetnosti u Americi, ali hoće na tržište u Evropi, jer će uvozni poslovi biti opterećeni različitim taksama, koje idu i do 27 odsto, kao što je slučaj sa Mađarskom.

Posledice bregzita će verovatno osetiti i britanski dileri na evropskim sajmovima umetnosti, kako zbog novih birokratskih pravila, tako i zbog bojazni da bi se suočili sa novim taksama ako bi preprodavali dela u Evropi.

Predsedavajući Alijanse nezavisnog filma i televizije (IFTA) Michael Ryan izjavio je da je rezultat referenduma “veliki udarac”.

Ryan je za “Holivud riporter” izjavio da sada ima mnogo nepoznanica u vezi sa odnosima sa koproducentima, finansijerima i ditributerima, kao i u vezi sa porezima i taksama…

“Posle ovog jutra, u kojem su podele došle do izražaja, nužno je da umetničko stvaralaštvo čak i snažnije nego do sada da glas svim delovima našeg društva”, rekao je Ryan.

Zvaničnica Britanskog filmskog instituta Amanda Nevill takođe je izrazila zabrinutost u vezi sa budućim razvojem događaja, ali je dodala i da filmska industrija treba da skupi snagu i samopouzdanje, jer je Britanija, kako je rekla, jedna od najkreativnijih nacija na planeti i “bez sumnje će nastaviti da razvija uspešna partnerstva u Evropi i ostatku sveta”.

Britanska fonografska industrija (BPI), koja predstavlja britansku muzičku scenu, saopštila je da će mnogi biti zabrinuti zbog ekonomske nesigurnosti koja sledi. Ipak, izvršni direktor BPI Geoff Taylor uveren je da će brtitanska muzika ostati veoma popularna širom Evrope, preneo je Bi-Bi-Si.

“Naša vlada sada će imati mogućnost da snažnije zakonski reguliše domaća autorska prava koja ohrabruju investiranje ovde, u Velikoj Britaniji, i koje će zaštiti britanske stvaraoce od piraterije”, rekao je Taylor.

Frontmen grupe Blur, Damon Albarn, rekao je na festivalu Glastonbury da je referendumski rezultat pokazao da je “demokratija izigrala sve”.

Književnica i bestselerka JK Rowling, autorka serijala o Hariju Poteru, smatra da će sada Škotska da traži nezavisnost. S druge strane, autorka Susan Hill rekla je da je zadovoljna rezultatima referenduma, koji su “veoma uzbudljivi” i izazovni.

Kao jedan od malobrojnih pozitivnih efekata bregzita pominju se moguće promene u vezi sa pravima umetnika da preprodaju svoja dela.

Bregzit će, po svemu sudeći, dovesti i do promena na političkom nivou, budući da bi novi konzervativni premijer mogao da poželi da vidi sveža lica u Ministarstvu kulture, medija i sporta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav