• Search form

11.11.2016 | 13:52

Saradnja Ministarstva kulture i Britanskog saveta

Saradnja Ministarstva kulture i Britanskog saveta

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Britanski savet (British Council) potpisali su u Beogradu dvogodišnji Sporazum o saradnji, kojim je predviđeno pružanje podrške stručnjacima u audio-vizuelnom sektoru, podizanje kapaciteta muzeja i podrška projektu “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Sporazum je potpisan povodom zvanične posete britanskog ministra spolјnih poslova Borisa Džonsona, koji je izjavio: “Želimo da uradimo sve što je u našoj moći da podržimo ovu saradnju i da izgradimo mostove između Velike Britanije i Srbije”, saopštio je Britanski savet.

“Izuzetno mi je drago što ćemo potpisati ovaj Sporazum o saradnji”, rekao je Džonson 10. novembra u prisustvu ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavlјevića, kao i direktorke Britanskog saveta za Srbiju i Zapadni Balkan Kler Sirs i pomoćnice ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju Asje Drače Muntean, koje su potpisale taj dokument.

Ministarstvo kulture i Britanski savet su tim sporazumom, kako je saopšteno, jasno pokazale posvećenost dalјem razvoju i pružanju podrške međunarodnoj saradnji Velike Britanije i Srbije u oblasti kulture.

Vukosavljević je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije “snažno podržava i podržavaće ubuduće intenzivnu međunarodnu saradnju i interkulturni dijalog između država”.

Ističući da je saradnja i do sada bila “vrlo kvalitetna i aktivna”, Vukosavljević je izrazio uverenje da će novi sporazum “ponovo omogućiti dodatno institucijalno jačanje te saradnje”.

Sporazum je potpisan tokom posete britanskog ministra spolјnih poslova Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Cilј te posete bio je predstavlјanje različitih oblasti u kojima Britanski savet  sarađuje sa srpskim institucijama kulture i nezavisnim autorima.

Ministru Džonsonu je, kako je saopšteno, predstavlјen “veliki uspeh nedavno održane izložbe Dejmijana Hersta 'Nova religija' u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine” u Novom Sadu. Džonson se sreo i sa predstavnicima festivala Exit, partnera Britanskog saveta na razvoju digitalne muzičke platforme “Mix the City – the Balkans”, a tom prilikom je i napravio svoj muzički miks Balkana na mixthecity.com.

Za britanskog ministra je upriličen i kratak obilazak zgrade Jugoslovenske kinoteke tokom kojeg mu je predstavlјen rad Filmskog centra Srbije, partnera na predstojećem britanskom filmskom festivalu “Film and Chips”.

Takođe, šef britanke diplomatije imao je priliku da vidi beta verziju mobilne igre British Council-a inspirisane Šekspirovom dramom “San letnje noći”, koja će uskoro biti predstavlјena javnosti.

*Foto: British Council

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav