• Search form

08.01.2017 | 12:17

U trci za Politikinu nagradu

U trci za Politikinu nagradu

Izložbe Branislava Nikolića, Milete Prodanovića, Jelene Jureše, Gordane Kaljalović Odanović i Zdravka Joksimovića, ostale su u trci za “Politikinu nagradu” za 2016.

Posle uvida u izlagačku produkciju u Srbiji u 2016. godine, žiri “Politikine” nagrade, koji je u uži izbor bio uvrstio deset izložbi, odlučio je da u trci ostane njih pet.

Branislav Nikolić bi tako mogao da dobije “Politikinu” nagradu za izložbu “Superstructure” u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, gde je realizovana i izložba Jelene Jureše “Mira, skica za portret”, koja je takođe u suženom izboru.

Mileta Prodanović kandidovan je za izložbu slika “Ekfraze” u Galeriji  savremene umetnosti Smederevo, Gordana Kaljalović Odanović za izložbu “Knjiga izvan knjige” u Narodnoj biblioteci Srbije, a Zdravko Joksimović za izložbu “Reanimacija umetnika” u Kući legata u Beogradu.


 Branislav Nikolić, Superstructure

  Gordana Kaljalović Odanović, Knjiga izvan knjige

  Mileta Prodanović, Ekfraze

  Jelena Jureša, Mira, skica za portret

  Zdravko Joksimović, Reanimacija umetnika

U užem izboru bile su i izložbeNo name, Rivijera” Aleksandrije Ajduković u Salonu MSUB-a, “Tama” Predraga Caranovića u Muzeju nauke i tehnike, “Paviljon” Siniše Ilića u Galeriji Doma omladine, “Stepenice na dole su i stepenice na gore” Slobodanke Stupar u Galeriji “Srbija” u Nišu i “Arhitektura sećanja” Nine Todorović u Galeriji ogranka SANU u Novom Sadu.

Prošle godine “Politikina” nagrada za 2015. dodeljena je umetničkom paru Doplgenger, koji čine Isidora Ilić i Boško Prostran, za izložbu “Neimenovani fragmenti” u Gradskoj galeriji Požega i Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

“Politikina” nagrada sastoji se iz diplome i novčanog iznosa, a među njenim dobitnicima su: Balint Sombati (2014),  Čedomir Vasić (2013), Biljana Đurđević (2012), Nikola Džafo (2011), Bojan Bem (2010), Marija Dragojlović i Dragoljub Raša Todosijević (2009), Anica Vučetić (2008), Predrag Nešković (2007), Bora Iljovski (2006), Vladimir Perić (2005), Aleksandar Rafajlović (2004), Goranka Matić (2003)... Među ranijim dobitnicima su i Dušan Otašević, Ljubica Cuca Sokić, Milovan DeStil Marković...

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav