• Search form

07.03.2017 | 22:02

Umeće mira

Umeće mira

Izložba slika Gordane Tomić “Umeće mira” biće otvorena 8. marta u Galeriji ULUS u Beogradu, a čine je radovi koji su, kao i u dosadanjem opusu autorke, inspirisani filozofijom Dalekog Istoka.

Gordana Tomić se umetnički iskazuje poniranjem u, kako sama ističe, “suštinu tajni harmonije i lјubavi”. Svoj doživlјaj zena i učenje Moriheja Uešibe, oca modernog Aikida, transponuje na platno kroz jezgrovite likovne iskaze. 

Kustokinja Galerije ULUS Olivera Vukotić istakla je u likovnu harmoničnost slika Gordane Tomić, postignutu “apstrahovanim formama i preovlađujućim svetlim tonalitetima”.

“Monohromno tretirana ravan slike je pozornica za vizuelnu radnju u kojoj obrisi kuće, asocijativni detalјi ili spontani gestovi grade kompozicioni siže. Svi ovi elementi su u hromatskom rasponu jedne boje, a pojačani ili utihli tonovi stvaraju čulne vibracije, vibracije u kojima se uživa. Beskrajna vizeulna prostranstva kompaktno tretiranih površina oplemenjena su raskošnim valerskim vrednostima. Suptilna gradacija tonova, slike čini likovno raskošnim, što je na pojednim kompozicijama dodatno istaknuto monohromnim geometrijskim oblicima. Prisustvo linije i kruga kao bojenih akcenata unosi kolorističku dinamiku koja ima ulogu da vizuelni doživlјaj učini efektnim. Linija povremeno postaje ustalasala, slobodna i sa sobom nosi poentilističke zapise koji slici daju novu dimenziju. Krošnja japanske trešnje je jedan od motiva u ovom ciklusu a varijacije ove teme ukazuju na posvećenost autorke kompozicionoj organizaciji istog sižea”, navela je u tekstu u katalogu kustoskinja Galerije ULUS Olivera Vukotić.

Gordana Tomić, rođena 1979. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, po obrazovanju je magistar ekonomskih nauka.

U Beogradu je izlagala u galerijama Singidunum (2014) i Progres (2015, 2016) i Hotelu Crowne Plaza (2014, 2016). Takođe, imala je izložbe i u Podgorici (2015), kao i u Galeriji Agora u Njujorku (2015, 2016).

Izložba u Galeriji ULUS biće otvorena do 14. marta.

(SEEcult.org)

digitalizacija, nbs
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav