• Search form

26.09.2012 | 13:19

Arhitektura i ideologija

Arhitektura i ideologija

Međunarodna konferencija “Arhitektura i ideologija” biće održana 28. i 29. septembra u Beogradu, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta i ULUPUDS-a, odnosno Odbora nagrade “Ranko Radović”, koji očekuju od domaćih i stranih učesnika da doprinesu rasvetljavanju uzajamnih uticaja arhitekture i ideologije i iznesu pretpostavke o mogućoj budućnosti tog izuzetno osobenog i životno značajnog odnosa.

Tema konferencije, prema navodima organizatora, izazvala je veliko interesovanje u stručnim krugovima, o čemu svedoči broj od gotovo 200 prijavljenih radova, koji su stigli iz celog sveta: iz zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, kao i iz Austrije, Italije, Mađarske, Rumunije, Finske, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Belgije, Holandije, Španije, Rusije, Alžira, Amerike, Kanade...

Među prijavljenim su radovi profesora univerziteta i doktora nauka, ali i veliki broj radova mladih kolega doktoranata, kako iz Srbije, tako i iz zemalja Evropske unije i okruženja. Sve radove je recenzirao Naučno-programski odboa.

Težnja organizatora je da kroz predložene teze, na koje je razložen svaki od ponuđenih tematskih segmenata: Ideološki kontekst arhitekture, Grad i moć, Morfologija i ideološki obrasci i Projektanti i ideologija, učesnicima bude predočen obuhvat i olakšan odabir uloge u višedisciplinarnoj razmeni gledišta.

Svečano otvaranje konferencije biće 28. septembra u 10 časova u Svečanoj sali Opštine Stari grad, gde će govornici plenarnih sesija biti Vladimir Mako (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srbija), Hans Ibelings (The Architecture Observer, Holandija), Fehim Hadžimuhamedović (Akademija likovnih umetnosti Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina), Stefan Muthesius (School of World Art Studies, University of East Anglia Norwich, Velika Britanija), Mila Pucar (Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, član Odbora nagrade Ranko Radović, ULUPUDS, Srbija) i Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srbija).

Nakon toga, program konferencije će biti nastavljen i u Svečanoj sali “Dragoslav Srejović” na Filozofskom fakultetu, kao i u sali “Josif Pančić” u Zadužbini Ilije Milosavljavića Kolarca.

Drugog dana konferencije sesije će se paralelno održavati u Svečanoj sali Rektorata, u salama “Josif Pančić” i Maloj sali na Kolarcu, kao i u Svečanoj sali “Dragoslav Srejović” na Filozofskom fakultetu.

Konferencija je organizovana u želji da se oživi i nastavi zalaganje prof. Ranka Radovića da škola arhitekture u Beogradu organizuje naučne skupove na teme u vezi sa istorijom i teorijom arhitekture.

Konferencija je treća u nizu, nakon konferencije “Arhitektura i istorija”, održane 1990. godine, te konferencije “Arhitektura i tehnologija”, održane 1991. Oba skupa su pratili tematski brojevi časopisa “De re Aedificatoria”, kao omaž Albertiju.

Pokrovitelji konferencije su: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Inženjerska komora Srbije i Goethe Institut Beograd. Partneri projekta su Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Opština Stari grad, JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Sajt ULUPUDS-a je www.ulupuds.org.rs, a Arhitektonskog fakulteta u Beogradu www.arh.bg.ac.rs, a više o programu moguće je naći OVDE

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav