• Search form

05.11.2012 | 13:39

Simanić u Haosu

Simanić u Haosu

Galerija Haos u Beogradu, nakon izložbe crteža Lazara Vozarevića, predstavlja od 6. novembra mladog crnogorskog umetnika Nikolu Simanića koji će izložiti najnoviju seriju crteža.

Serija Simanićevih najnovijih crteža, prema navodima istoričarke umetnosti Jelene Todorović, nije ni rezultat dosadašnjih radova, niti predložak za neke nove izlete, već - u najboljem smislu čuvene Pikasove opaske da “nije bitno traženje već nalaženje”, predstavalja zaokruženi ciklus u kojem se nalazi suma svih dosadašnjih iskustava, a obogaćen jednom novom, izuzetno zrelom spoznajom sveta, vremena i čoveka u njemu.

“Kombinujući idiome apstrakcije, figuracije, oniričnog nadrealizma i stripa Simanić gradi jedan novi svet imaginarne i izvrnute budućnosti...”, navela je Jelena Todorović u tekstu o Simaniću.

Simanić se, pored tehnika ulja, akrilika i crteža, bavi i ambijentalnom skulpturom, videom i lend artom.

Rođen 1976. u Nikšiću, diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju 1998. godine, gde je i magistrirao 2006. Od 1999. do 2000. boravio je na Ecole des Beaux-Arts u Lorient u Francuskoj. Od 2006. predaje na Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici.

Poslednjih deset godina, kroz samostalne i grupne izložbe, aktivno deluje na savremenoj inostranoj i domaćoj likovnoj sceni. Izlagao je u Berlinu, Barseloni, Drezdenu, Kanu, Ljubljani, Beogradu…

Dobitnik je više nagrada za umetnički rad, a član je više umetničkih organizacija (ULUCG, Shift, Metla).

Izložbu će otvoriti profesor Aleksandar Luj Todorović, a biće je moguće obići do 7. decembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav