• Search form

07.05.2017 | 14:44

Nagrade 10. Rovinj Photodays

Nagrade 10. Rovinj Photodays

Gran pri 10. festivala Rovinj Photodays osvojio je Domagoj Burilović iz Hrvatske, a među nagrađenima u sedam kategorija su još tri hrvatska autora, po četiri iz Srbije i Bosne i Hercegovine, po dva iz Italije, Makedonije i Slovenije, te po jedan iz Španije i Švedske, kao i fotografski duo iz Velike Britanije.

Nagrađeni radovi premijerno su predstavljeni u sklopu grupne izložbe svih finalista, koja je ujedno bila i središnji događaj 10. festivala Rovinj Photodays koji je i ove godine okupio brojna imena iz društvenog i javnog života, te velik broj fotografa i stručnjaka za fotografiju iz celog sveta, a otvoren je 5. maja u Zavičajnom muzeju.

Pobednička fotografija Domagoja Burilovića (Post Factum), predstavljena u kategoriji “Umetnički koncept”, nastala je dok je autor, kako je naveo, šetao jednim malim dalmatinskim mestom i naišao na staru kućicu, napuštenu i u procesu raspadanja. Ispred kuće se nalazila stara, kožna, putnička torba i hrpa bačenih papira. Pregledavajući te papire, ustanovio je da se radi o ličnim i intimnim dokumentima jedne osobe – ta hrpica bačenog smeća pričala je celu životnu priču jednog muškarca, od rođenja 1922. godine do nedavne smrti.

Prema rečima Burilovića, narativ koji je posložio na osnovu nađenog bio je nacionalistički mit o hrvatskoj (domobranskoj, ustaškoj) emigraciji.

   Domagoj Burilović, Post factum

“Razmišljajući o toj priči postao mi je zanimljiv upravo taj odnos činjenice (artefakta) i mita. Stanje svakog predmeta nije više bilo izvorno – sve se topilo, raspadalo, ljuštilo, prelazilo u apstrakciju. Na određeni način je cela situacija prelazila u vizuelni spektakl boja i tekstura. Kao takvi postaju otvoreno delo, situacija generiše celu paletu asocijacija i analiza – od ličnih, identitetskih i psiholoških do opštih, društvenih i političkih. Otvaraju vrata gradnji mitova. Nakon činjenice dolazi mit”, naveo je Burilović, dodajući da se njegov rad sastoji od serije fotografija koje dokumentuju dokumente koji više ništa ne dokumentuju. “Zapravo je cela zatečena situacija bila proces smrti i nestajanja”, dodao je Burilović.

Nagradu je Buriloviću uručio glavni selektor Willie Osterman, profesor i voditelj odseka za fotografiju na Ročester institutu za tehnologiju u Njujorku. Nagrada
podrazumeva novu samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2018. godine sa pripadajućom pratećom publikacijom, te vikend boravak u Hotelu Lone u Rovinju.


   Prvonagrađeni u sedam kategorija

Prvu nagradu u kategoriji arhitekture osvojio je Kiril Shtrkov iz Makedonije, drugu Srđan Dunđerović iz BiH, a treću Vlado Kos iz Hrvatske.

U kategoriji mode pobedila je Milica Mrvić iz Srbije, druga je Nina Mašić iz BiH, a treća Nina Žnideršić iz Slovenije. Nina Mašić osvojila je drugu nagradu i u kategoriji portreta, dok je prva Jelena Žigić iz Srbije, a treći Saša Ćetković iz Hrvatske.

Najbolja fotografija u kategoriji pejzaža je rad Srđana Vujmilovića iz BiH, drugi je Rocco Rorandelli iz Italije, a treći Kollatou I Toumpanos iz Grčke.

U kategoriji akt/telo pobedila je Sandra Požun iz Hrvatske, drugi je Jorge Lopez Munoz iz Španije, a treći Ivan Durgutovski iz Makedonije.

U kategoriji dokumentarne fotografije pobedio je Joakim Kocnajcic iz Italije, druga je Jelena Janković iz Srbije, a treći Milutin Marković, takođe iz Srbije.

U kategoriji koja se odnosi na umetnički koncept, i u kojoj je bio dobitnik Gran prija Domagoj Burilović, drugo mesto osvojio je Antonio di Cecco iz Italije, a treće Snježana Bratanović iz Hrvatske.


   Milutin Marković, Displaced, treće mesto u kategoriji dokumentarne fotografije

Nagrade za pobednike u pojedinačnim kategorijama su istarski delikatesi u većim količinima, poput pršuta pršut Pisinum, maslinovog ulja Chiavalon, vina Geržinić, seta Natura Tartufa, sira Veli Jože… 

Izložba nagrađenih radova, prema najavi organizatora, biće prikazana i u drugim hrvatskim gradovima, poput Pule, Rijeke i Zagreba, ali i institucijama, te na festivalima širom Evrope. Na taj način se želi osnažiti savremena fotografska scena u celoj regiji, a autorima se pruža kvalitetna platforma za prezentaciju umetničkog rada široj javnosti, te međunarodnoj fotografskoj zajednici.

Festivalski program obuhvatao je deset izložbi, niz fotografskih susreta, radionice, predavanja, pregled portfolija i druženja između oficijelnog programa, kao i nagradni Rovinj Photo maraton, realizovan na pet lokacija širom grada.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav