• Search form

06.04.2013 | 20:34

Ilića zastupa galerija Gowen

Ilića zastupa galerija Gowen

Galerija Gowen u Ženevi uvrstila je beogradsko-njujorškog umetnika Dragana Ilića među umetnike koje zastupa i promoviše izložbama u svom prostoru i učešćem na međunarodnim sajmovima umetnosti.

Prema rečima Ilića, u toj ženevskoj galeriji imaće i retrospektivnu izložbu, koju je već počeo da priprema.

Osim Ilića, koji je poznat i kao osnivač izlagačko-eksperimentalnog prostora ITS-Z1 u Ritopeku, Galerija Gowen Contemporary zastupa još desetak umetnika iz različitih krajeva sveta.

Iako bazirana u Ženevi, deluje i na međunarodnoj sceni, zahvaljujući bliskim vezama sa kolekcionarima, umetnicima, autorima, muzejima i drugim galerijama širom Švajcarske, Evrope i SAD. Takođe, učestvuje na međunarodnim sajmovima umetnosti, među kojima su Zoo Art Fair u Londonu, Artissima u Torinu i njujorški Armory Show.

Ilić je nedavno dobio i grant Njujorške fondacije za umetnost (NYFA), povodom štete koju je pretrpeo za vreme uragana Sendi, kada je poplavljena zgrada u kojoj se nalazi deo njegovih radova.

NYFA, inače, pomaže umetnicima kroz tri glavna vida aktivnosti - grantove, onlajn sredstvima i treninzima profesionalnog razvoja. Osnovao ju je Njujorški državni savet za umetnost, a deluje kao nezavisna organizacija koja pomaže umetnicima, posebno u kritičnim fazama njihovog kreativnog rada.

Osim Ilića, pomoć NYFA dobili su i drugi umetnici koji su pretrpeli štetu od uragana Sendi.

Ilić je prošlogodišnju sezonu u prostoru ITS-Z1 u beogradskom naselju Ritopek okončao krajem oktobra jednovečernjom mini-retrospektivom.

To je ujedno bilo i prvo samostalno predstavljanje Ilića u prostoru ITS-Z1, a privuklo je mnogobrojnu publiku koja je mogla i sama da učestvuje u Ilićevim interaktivnim performansima i instalacijama.

Jednovečernja prezentacija Ilića obuhvatala je i izložbu fotografija njegovih ranijih radova, kao i gostovanja drugih umetnika u prostoru ITS-Z1, među kojima je i njegov dugogodišnji prijatelj, čuveni australijski umetnik Stelark (Stelarc).

Ilić je istovremeno učestvovao na grupnoj izložbi “Grafit” (Graphite) u GV Art galeriji u Londonu, na kojoj je predstavio interaktivnu skulpturu sa oko 3.000 grafitnih olovaka, koje su prepoznatljiv element njegovih radova.

U Londonu je gostovao i početkom 2012. godine, kada je predstavio angažovani umetnički projekat “Odmazda” (Retribution), nakon prezentacije celokupnog svog opusa na Univerzitetu Vestminster.

Ilićevi radovi predstavljeni su i u Galeriji umetnika portala SEEcult.org, a njegova biografija nalazi se OVDE

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav