• Search form

24.06.2013 | 21:43

Balkan Streets oživeo Ćošku

Balkan Streets oživeo Ćošku

Omladinski Balkan Streets Festival oživeo je proteklih dana izletište Ćoška nedaleko od Vranja, privukavški raznovrsnim programom oko 4.000 posetilaca. Veliko interesovanje publike, prema navodima organizatora iz udruženja Generator, govori o tome da je broj urbanih desavanja za mlade u Vranju neznatan, a da je potreba za njima velika.

Među učesnicima petog izdanja Balkan Streets festivala, održanog od 20. do 22. juna, bio je i vizuelni umetnik Miloš Tomić, koji sa Vladimirom Perićem predstavlja Srbiju na 55. Bijenalu umetnosti u Veneciji, a u Vranju je vodio Art Jam radionicu.

Učesnici radionice Art Jam, čija je direktorka Jelena Veljković, bili su: Nemanja Belić, Slavoljub Stojanović, Milena Tošić, Ivica Stošić i Stefan-Sleš iz Vranja, kao i Conni Funkel (Erfurt), Lui Li (Lajpcig), Farah Rahman i Steven van Lummel iz Haga, Nikola Varenica (Vukovar), Zoran Bogdanović Zox (Brčko), te Beatrice Andre (Francuska/Makedonija), Michel Assier-Andrieu (Francuska/Britanija) i Giusy Chierchia (Italija/Holandija).

Rezultati Art Jam radionice predstavljeni su u završnici festivala, a reč je o dva kratka filma i po jednom video i audio radu, te instalacijama koje su postavljene na više lokacija - u vidu grafita, poruka, igrica, ljuljaški za decu i igrališta.

Na taj način je sam prostor, koji je bio inspirativan za 16 mladih umetnika iz sedam zemalja, postao još bliži mladima i deci. To je i bila prvobitna izletišta Ćoška, koje je jedan bogati Vranjanac ostavio svojevremeno kao legat upravo deci i mladima za aktivnosti u prirodi.

Peti Balkan Streets Festival počeo je filmom “Mi plačemo iza tamnih naočara” i nastupom džez/fank sastava Skanda.

     Skanda

Drugog dana predstavili su se vranjski demo bendovi Mud Factory, GodDamn i Down of Creation, kao i Mickele i Nemar sa vukovarske demo hiphop scene.

Dvojac Siz (gitara+bubanj) iz Kumanova, grada u Makedoniji na samo 50-ak kilometara od Vranja, predstavio je lokalnu muzičku scenu, koja je poslednjih par godina postala jedna od najdinamičnijih scena u Makedoniji.

      Siz

Sharks, Snakes and Planes su čvrstim rok zvukom pripremili publiku za dugoočekivani koncert beogradske grupe Block Out u Vranju, a veče je završeno nastupom mladih francuskih muzičara Beloey i VJ Farah iz Holandije.

U festivalskoj završnici nastupio je mladi grčki elektro umetnik True Magic, kao i hiphop sastav Stay Positive iz Brčkog i The Towerbridge Project iz Holandije, čiji su članovi gostovali i 2012. u Vranju. Atmosferu su podigli popularna Sajsi MC i DJ B.K.O, te Sunshine i MKDSL.

     Block Out

Veliki broj mladih je, kako su istakli organizatori, ostao i posle završetka programa, tražeći da se svirke nastave.

U okviru programa Sajmovanje, predstavile su se Kancelarija za mlade, Odbor za ljudska prava, SOS telefon za žrtve nasilja, Udruženje osoba sa multiplesklerozom, Dom zdravlja, mlade dizajnerke nakita, grafiteri i drugi.

     Mud Factory

Balkan Streets Festival, na koji je ulaz bio besplatan, ove godine je deo većeg muzičkog projekta Streets/Ulice- mapiranje i povezivanje mladih kreativnih scena u Evropi, u kojem učestvuje Generator, a ima za cilj da podrži organizacije u promovisanju umetnosti i kulture u multietničkom društvu na Balkanu, kreiranjem novih intraregionalnih partnerstava organizacija koje se bave kulturom na Balkanu i zemalja Evropske unije.

Aktivnosti na projektu, u kojem učestvuju i Youth Peace Group Danube (Vukovar), CGE (Erfurt) i Platforma Spartak, finanasira EU preko programa Kultura 2007-2013, kao i ministarstva kulture i omladine i sporta Srbije, Grad Vranje i Apatinska pivara.

Apatinska pivara omogućila je i renoviranje Ćoške, prvog izletišta koje je renovirano u akciji “Jelen za lepšu Srbiju”.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav