• Search form

09.10.2013 | 11:12

17. Bijenale keramike Beograd

17. Bijenale keramike Beograd

Tradicionalna izložba Sekcije za dizajn keramike i stakla ULUPUDS-a, 17. Bijenale keramike, predstavlja od 10. oktobra u Galeriji RTS-a radove 26 umetnika iz Srbije i četiri autora iz Švajcarske.

Savet izložbe je, prema navodima ULUPUDS-a, imao lak zadatak , jer su eksponati svih 26 članova Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla tog udruženja, kao i njihovih kolega iz Švajcarske, učesnika simpozijuma iz Areusa, zaslužili da se nađu na postavci. Žiri će stoga, kako je navela kustoskinja izložbe, istoričarka umetnosti Maja Škaljac Stanošević, imati težak zadatak da izabere i nagradi tri najuspešnija rešenja.

Aleksandra Miletić i Jelena Miletić, kako je istakla kustoskinja, koketirajući sa op-artom, stvaraju optičku iluziju i posmatrač ima utisak da se njihove skulpture pokreću.

      Jelena Miletić

Tradicionalno dobru i nezaobilaznu utilitarnu keramiku-činije i tanjire predstavljaju Dejan Stepanović, Miroljub Dramićanin i Igor Milićević. Kada se udruže mašta i kreativna ideja, veštom rukom vođeni nastaju u različitim keramičkim tehnikama: monumentalni stilizovani čajnici (Lana Tikveša), porcelanski gobleni i slike (Ljubica Jocić Knežević), ambalaža za kozmetiku (Jasmina Pejčić), retro verzija ukrasnog tanjira na postolju iz 80-ih godina 20. veka (Natalija Banjac).

        Jasmina Pejčić

Velimir Vukićević predstavlja porcelanske kreacije, koje su besprekorno tehnički izvedene, ostavljajući utisak da pred sobom imamo rastvorenu kutiju ili neku mekanu tkaninu. Živa i neživa priroda, njena bogatstva i resursi, biljni i životinjski svet, nepresušna su inspiracija umetnika. Tatjana Zakić i Larisa Ackov šalju poruke upozorenja o načinu na koji se ophodimo prema prirodi, navela je Maja Škaljac Stanošević.

Jednostavne, pročišćene forme belih frizova Uroša Todorovića suprostavljaju se oštrim, robusnim, sivim kompozicijama Miloslava Pavelke. Blagodeti koje pruža priroda predstavljaju na jedinstven način, svaka u svom prepoznatljivom maniru, Biljana Rakić, Dragana Vasiljević Marković i Nataša Vasilić.

        Toplodolsko kolo, Biljana Rakić

Ljudskom figuracijom se bave Gordana Kitak (multiplikovani muški i ženski torzo uz šestokrake zvezde), Elizabeta Perić (zloslutna “boginja” sa bumerangom) i Slobodanka Lazović (friz stilizovanih ženskih portreta). Snažan autorski izraz i prepoznatljiv stil kojim Sanja Sremac i Radenko Adnađ grade svoje forme u tehnici kamenine je i na ovoj postavci došao do izražaja. Vedre pastelne boje i kolorit su zajednički imenitelj radova Tatjane Dejanović, Minje Đurđević i Ane Lazić, a tehničko savršenstvo, smelu ideju, snažnu poruku, znalačko kombinovanje porcelana i elastičnog vlakna i ovoga puta uspešno je spojila u zidnoj instalaciji Katarine Lazić Vasiljević, istakla je kustoskinja izložbe.

       Katarina Lazić

Umetnici iz Švajcarske - Jens Balkert, Suzy Balkert, Jacques Vatre i Rita Muller, predstavljaju radove u tehnici terra sigillata koji se, kako je istakla Maja Škaljac Stanošević, savršeno uklapaju sa radovima domaćih umetnika.

Cilj Bijenala keramike, jedne od najznačajnijih izložbi ULUPUDS-a, koja postoji više od 30 godina, jeste predstavljanje najboljih i najnovijih dostignuća u oblasti savremene umetničke keramike i dizajna, nastalih u protekle dve godine, a vizija je da doprinese popularizaciji umetnosti i dizajna keramike u Beogradu, u kojem i umetnici i publika mogu da istraže najnovije tendencije i doprinesu kreiranju buduće sveže i hrabre interpretacije keramike.

U godini jubileja - 60-godišnjice ULUPUDS-a, i 17. Bijenale keramike je, kao i ostale najznačajnije izložbe tog udruženja - Majska, retrospektivne izložbe, Zlatno pero i retrospektiva Sekcije za scenografiju i kostimografiju, organizovano uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze i ULUPUDS, i kultura i umetnost u Srbiji, uz veliki entuzijazam, pozitivnu energiju i kreativnost članova.

Bijenale keramike otvoriće predsednik ULUPUDS-a Vladimir Lovrić, a biće ga moguće obići u Galeriji RTS-a do 27. oktobra.

*Foto na vrhu: Velimir Vukićević

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav