• Search form

10.06.2014 | 13:22

Evropski konteksti

Evropski konteksti

Muzej savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci otvoriće 12. juna izložbu “Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput – Evropski konteksti” kojom zaokružuje višegodišnju praksu da tokom leta predstavlјa publici velikane srpskog slikarstva.

Izložba “Evropski konteksti” obuhvata dela Petra Dobrovića (1890-1942), Save Šumanovića (1896-1942), Milana Konjovića (1898-1993) i Bogdana Šuputa (1914-1942), umetnika koji su svojim delovanjem obeležili srpsku umetnost prve polovine XX veka, saopštio je MSURS, koji organizuje tu izložbu u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada.

I Dobrović, i Šumanović, i Konjović, i Šuput školovali su se u Parizu, centru savremenih umetničkih tendencija, a potom su se vratili u otadžbinu, pa njihovo stvaralaštvo upućuje na evropske kontekste srpske moderne umetnosti.

Rođeni u različitim gradovima panonske ravnice – Vinkovcima, Sisku, Pečuju i Somboru, sva četvorica umetnika su u nekom periodu, svojom umetnošću i životnim putem, bili vezani za Novi Sad i Maticu srpsku, te im se dela i nalaze u kolekciji Galerije Matice srpske.

Izložba je nastala iz dva razloga: potrebe da svako vreme o umetnicima, delima i umetničkim pojavama razmišlјa na svoj način i želјe da se javnosti prikažu kvalitetna đela iz fonda Galerije Matice srpske.

       Priprema izložbe u MSURS

Izložba obuhvata 43 dela – 37 slika i šest grafika iz fonda Galerije Matice srpske, podelјena u četiri segmenta, koja prate tekstualne i potpisne legende, biografije i fotografije umetnika i hronologije životnih puteva umetnika, kao i dokumentarni filmovi (iz dokumentacije Spomen-zbirke Pavla Belјanskog).

Autorka izložbe je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovlјević Bugarski, a kustos izložbe u Banjaluci je Lana Pilipović, viši kustos MSURS.

Nakon predstavljanja radova Milene Pavlović Barili, Save Šumanovića, Nadežde Petrović i Milana Konjovića u MSURS, nova izložba promoviše i novi vid saradnje sa značajnim institucijama iz regiona.

Prateći program izložbe obuhvata stručna vođenja 18 i 25. juna, te 9. i 16. jula (Lana Pilipović i Žana Vukičević, kustoskinje MSURS), te autorsko tumačenje izložbe (Tijana Palkovlјević Bugarski) i predstavlјanje Galerije Matice srpske (Snežana Mišić, MA, viši kustos GMS) 3. jula. Za 4. jul najavljena je kreativna radionica za decu (Jelena Ognjanović, kustos GMS).

Izložbu prati i dvojezični (srpsko-engleski) katalog sa raspravnim tekstom, reprodukcijama izloženih dela, biografijama i hronologijama četvorice umetnika.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Ministarstvo prosvete i kulture RS.

Izložba “Evropski konteksti” biće otvorena do 22. jula, nakon čega će u MSURS biti otvorena izložba velike jugoslovenske i evropske umetnice Brede Beban “Nazovimo to ljubav, koja je trenutno otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a prethodno je predstavljena u Kulturnom centru Beograda.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav