• Search form

11.06.2014 | 23:28

Šekspir festival u Čortanovcima

Šekspir festival u Čortanovcima

Vila Stanković u Čortanovcima oživeće od 19. do 25. juna zahvaljući prvom Šekspir festivalu u Srbiji koji će prikazati predstave iz sedam zemalja, uključujući i “Hamlet” Glob teatra iz Londona.

Glob teatar, koji je na svetskoj turneji povodom 450-godišnjice rođenja Vilijema Šekspira, otvoriće festival u Čortanovcima predstavom “Hamlet” reditelja Dominika Dromgula i Bila Bakhursta.

U okviru turneje, Glob teatar gostuje u više gradova u regionu, uključujući Narodno pozorište u Beogradu, sa kojim je koproducent predstave “Henri VI”, u režiji Nikite Milivojevića.

Milivojevićev “Henri VI” biće izveden u Vili Stanković biti izvedena 22. juna, a premijeru je imao u maju 2012. u Glob teatru.

       Henri VI

Milivojević je i inicijator Šekspir festivala, na kojem će nastupiti i teatri iz SAD, Gruzije, Grčke, Finske, Slovenije i Srbije.

Osim “Hamleta” i “Henrija VI”, prvi Šekspir festival nudi i predstave “Kako vam drago” Državnog dramskog pozorišta “Kote Marjanišvili” iz Tbilisija, u režiji Levana Culadzea, “Ukroćena goropad” Mestnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Anje Suše, kao i komad “Romeo i Julija za dvoje” pozorišne trupe “Rajska ptica” iz Atine, u režiji i koreografiji Kostasa Gakisa, Atine Mustaka i Konstantinosa Bibisa.

       Romeo i Julija za dvoje

Biće izvedena i predstava “Siroti siroti LirNine Salinen iz Finske/SAD, u režiji Katje Kron, te “Muzej Šekspir” Akademije umetnosti Novi Sad, odnosno studenata glume i režije u klasi Nikite Milivojevića.

       Muzej Šekspir

U pratećem programu Šekspir festa najavljeni su značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici.

Gia Forakis iz Njujorka održaće od 20. do 22. juna radionicu “Jedna misao jedan pokret” u Itaka art centru u Inđiji, dok će u tamošnjem Kulturnom centru 22. juna biti prikazan dokumentarni film “Predstava” (režija Pelin Esmer) i održan razgvor sa protagonistkinjom Umije Koča iz Turske i izvršnim producentom Glob teatra Tomom Birdom.

Od 19. do 24. juna u kulturnim centrima Inđije i Novog Sada biće održana revija filmova rađenih prema motivima Šekspirovih drama.

      Siroti Lir

Šekspir festival zasnovan je na ideji da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom - kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, napravljenu po ugledu na srednjevekovne zamkove u Lombardiji.

Milivojević je inicirao osnivanje Šekspir festivala nakon premijere “Henrija VI” u Glob teatru u maju 2012. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, bio je vođen i željom da se Vila Stanković učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

      Kako vam drago

Vila Stanković napravljena je početkom 20. veka po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji, a danas je rezidencija vojvođanske vlade.

Organizator Šekspir festivala je Itaka art centar, u saradnji sa Kulturnim centrom Inđija i Pozorištem mladih iz Novog Sada.

Pokrovitelji su Sekretarijat za kulturu Vojvodine, Opština Inđija i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Festivalski sajt je www.sekspirfestival.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

B. Rakočević / SEEcult.org

Dnevnik/Diary, Raša Todosijević, 1971- 2011.
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav