• Search form

31.05.2018 | 10:17

Odlazak Predraga Bajčetića

Odlazak Predraga Bajčetića

Srpski reditelj i dugogodišnji profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Predrag Bajčetić preminuo je u 84. godini.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izrazio je saučešće porodici i prijateljima Bajčetića, navodeći da je kao reditelj stasavao uz legendarna imena posleratne teatarske režije, te da je svoj trag ostavio i kao filmski reditelj, ali je glavninu svog životnog veka proveo svestrano formirajući generacije najboljih glumaca.

“Bio je uvažen kao znalac umetnosti kojoj je posvetio život. Kroz glumačka ostvarenja i sećanja njegovih studenata profesor Bajčetić ostaće i dalje, dugo prisutan”, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća koji je uputio u svoje i u ime Ministarstva kulture.

Bajčetić je završio 1956. godine Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu, na odseku za režiju, u klasi Huga Klajna.

Od 1964. godine radio je kao profesor glume na FDU, a u njegovoj klasi diplomirali su mnogi poznati glumci, među kojima su: Katarina Radivojević, Sloboda Mićalović, Elizabeta Đorevska, Katarina Žutić, Bojana Maljević, Vojislav Brajović.. Neki od njih oprostili su se od profesora na društvenim mrežama..

Bajčetić je bio i prodekan FDU-a početkom 70-ih.

Govorio je da je prvi zadatak pedagoga glume da stvori uslove koji omogućavaju razvoj talenta, gladi za komunikacijom i želje za glumom, te da to nije moguće ako postoji strah i ako nema poverenja između pedagoga i studenta glume.

“Pedagogija glume je prijateljska pomoć. Treba razumeti i osetiti vibracije studenta, bol od napetosti postojanja na sceni i pokušaja da se pokrene i preskoči prepreka. Student glume ne može da nauči glumu već samo da razvije ono što već ima u sebi. Tako pedagog glume pomaže talentovanim mladim glumcima da porastu i iznenade publiku”, naveo je svojevremeno Bajčetić, dodajući da je od studenata koje je vodio, kroz sve vežbe, razgovore, kolokvijume, izbor ispitnih zadataka, nastojao da pomogne razvoju osobenosti ili specifičnosti individualnog glumačkog izraza. “Nastojao sam da moji studenti budu različiti, a da govore istim jezikom. U tom jeziku postoje osnovne reči: Radnja, Lik, Žanr i Stil. To je četvorogodišnji program glume. Student koji je razumeo, primenio na sebi, preuzeo u trajno vlasništvo ova četiri stuba glumačke profesije može stati na scenu ili pred kameru i delovati vrlo dugo. Možda ceo život. Najuspešniji glumac je onaj koji najduže traje na sceni”, smatrao je Bajčetić.

Bajčetić je tokom dugogodišnje karijere bio i pomoćni režiser u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1956-1960), a zatim glavni režiser do 1965.

Kao pomoćni reditelj sarađivao je sa Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Brankom Gavelom i Tomislavom Tanhoferom. Režirao je i u Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu i u Pozorištu "Boško Buha", kao i u Srpskom narodnom pozorištu, gde je postavio “Majku Hrabrost” Bertolta Brehta 1967. godine.

Radio je i u Norveškoj, u Oslu je povremeno držao seminare za studente glume i režirao u Pozorištu Vort u Moldeu.

Kao reditelj i adaptator tekstova, radio je za TV Beograd i Radio Beograd.

Režirao je, između ostalog, TV filmove “Petak veče”, “Poraz”, “Sami bez anđela”, “Udovištvo gospođe Holrojd”, “Hajde da se igramo”, “Preko mrtvih”…  kao i seriju “Sedam Hamleta”.

Vreme i mesto sahrane Bajčetića biće naknadno objavljeni.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav