• Search form

23.08.2014 | 21:34

Pobednici 20. SFF-a

Pobednici 20. SFF-a

Turski film “Pesma moje majke”, debitantsko ostvarenje reditelja Erola Mintasa, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji igrani film na 20. Sarajevo film festivalu, a za ulogu u tom filmu nagrađen je i glumac Fejaz Duman (Feyyaz). U takmičarskom programu 20. SFF-a, koji je svečano završen 23. avgusta, trijumfovao je i gruzijsko-francuski film “Neveste” rediteljke Tinatin Kajrishvili, koji je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i Srce Sarajeva za najbolju glumicu – Mari Kitia.

Pobednički film je emotivna priča o odnosu sina i majke koja se odnosi i na pitanje Kurda u Turskoj, ali i na univerzalne teme pripadanja i identiteta, a proglašena je najboljom u konkurenciji sa još osam igranih filmova iz jugoistočne Evrope – odlukom žirija kojim je predsedavao mađarski reditelj Bela Tar (Tarr).

Žiri je istakao “hrabru jednostavnost, čist filmski jezik, i izbor da se svakodnevnica prikaže na način koja nam omogućuje da shvatimo i zavolimo likove” u tom filmu, a izrazio je zadovoljstvo i što su “autori bili u stanju da se odupru iskušenju komercijalnog filma”.

      Pesma moje majke

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodeljeno je Fejazu Dumanu za “stoički prikaz kurdskog učitelja i pisca u Istanbulu, čiji je ekvilibrijum pod konstantnom pretnjom njegovih nadređenih, projekat ulepšavanja grada u kojem živi, potrebu njegove devojke da izgradi porodicu, ali pre svega tvrdoglavost njegove majke koja je uvek jedan korak ispred svog sina”.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je filmu “Neveste” gruzijske rediteljke Tinatin Kajrishvili za “suptilan kinematografski pristup u pričanju zamršene priče o razdvajanju, patnji, nadi i očaju”.

“Kroz tihu, kadenciranu naraciju koja se prelepo fokusira na najmanje detalje, mi svedočimo ljubavi koja prevazilazi zatvorske zidove”, istakao je žiri, koji su, uz Belu Tara, činili i direktor Tejt Modern u Londonu Chris Dercon, američka glumica Melissa Leo, osnivačica i direktorka Morelia Film Festivala u Meksiku Daniela Michel, internacionalna selektorka Toronto filmskog festivala Rasha Salti iz Libana, direktor programa Forum na Berlinalu Christoph Terhechte iz Nemačke, te mađarska glumica Orsi Tóth.

     Neveste

Film “Neveste” odneo je i Srce Sarajeva za najbolju glumicu - Mari Kitia, koju je žiri nagradio za "kompleksnu ulogu, koju je odigrala vodeći glumačku ekipu sa snagom i dostojanstvom".

To je priča o ženi u 30-im godinama čiji partner služi desetogodišnju zatvorsku kaznu, a rediteljka je na scenariju sarađivala sa svojim mužem Davidom Chubinisvhilijem, pa je film delom baziran na njihovim iskustvima iz zatvora.

U selekciji Elme Tataragić, za Srce Sarajeva takmičili su se i gruzijski filmovi “Ja sam Beso” reditelja Lashe Tskvitinidzea i “Zemlja olujaAdáma Császija, Macondo” rediteljke Sudabeh Mortezai iz Austrije, grčki film “A Blast" Syllasa Tzoumerkasa, “Cure – život druge” Andree Štaka iz Švajcarske, koprodukcija sa Hrvatskom i BiH, zatim kosovski film “Tri prozora i vešanjeIsua Qosje, te film “Janje” turskog reditelja Kutluğa Atamana.

Od devet naslova u trci za Srce Sarajeva čak pet je bilo debitantskih, a van konkurencije prikazani su “Beli bog” mađarskog reditelja Kornela Mundruca, omnibusi “Kvintet” i “Jednaki”, te “Mostovi Sarajeva”, kojim je jubilarni SFF i otvoren 15. avgusta.

     Goli, Tiha K. Gudac

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je hrvatski “Goli” rediteljke Tihe K. Gudac o Golom otoku, a specijalno priznanje žirija dobila je Tatjana Božić, takođe iz Hrvatske, za film “Ljubavna odiseja” o potrazi autorke za uspešnom vezom.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je filmu “Presuda u Mađarskoj” rediteljke Eszter Hajdu, koji je dobio i nagradu za ljudska prava.

Žiri za takmičarski program dokumentarnog filma, čija je selektorka Rada Šešić, činili su direktorka koprodukcijskog segmenta Filmskog festivala u Lokarnu Ananda Scepka iz Švajcarske, reditelj Srđan Šarenac iz BiH i italijanski reditelj i producent Stefano Tealdi.

    Kokoška, Una Gunjak

Srce Sarajeva za najbolji kratki film osvojio je nemačko-hrvatski “Kokoška” rediteljke Une Gunjak, a specijalno priznanje žirija dobili su crnogorski film “ZakloniIvana Salatića i “Pogubljenje” Petre Szőcs iz Mađarske.

Žiri za takmičarski program kratkog filma, čija je selektorka Elma Tataragić, činili su francuski umetnik Pierre Courtin, producent, reditelj, pisac i urednik Nicolas Schmerkin iz Francuske i rediteljka Selma Spahić iz BiH.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film vredna je 16.000 evra, specijalna nagrada žirija 10.000 evra, dok najbolji glumac i glumica dobijaju po 2.500 evra, koliko dobija i najbolji kratki film, dok je nagrada za najbolji dokumentarac 3.000 evra.

Počasno Srce Sarajeva na jubilarnom SFF-u dobili su glumac Gael Garsija Bernal iz Meksika, francuska dizajnerka i rediteljka Agnès B, koja je i autorka vizuelnog rešenja nagrade SFF-a, te reditelj Danis Tanović iz BiH.

      Gael Garsija Bernal na otvaranju 20. SFF-a

U okviru industrijskog segmenta CineLink, stipendiju EAVE dobio je Ipek Kent za film “16 producer”, nagradu Living Pictures Service dobio je Ivan Marinović za “The Black Pin”, a nagradu televizije Arte osvojili su Kutluğ Ataman i Fabian Gasmia za projekat “Hilal, Feza and Other Planets”. CNC CineLink nagrada dodeljena je projektu “Pari” (Siamak Etemadi, Konstantinos Kontovrakis), a Eurimages nagrada za koprodukcijski razvoj projektu “My Happy Family” (Nana Ektimishvilli, Simon Groš).

U okviru segmenta Work in progress, Postrepublic nagrada (80.000 evra) dodeljena je projektu “The Wounded Angel” (Emir Baigazin, Anna Vigelmi), koprodukciji Kazahstana, Francuske i Nemačke, a nagrada Restart (20.000 evra) filmu “Life” Ines Tanović iz BiH.


     Nagrade Docu RCB

U okviru Docu RCB (Rough Cut Boutique), nagradu Work in Progress za postprodukcijske servise, vrednu 20.000 evra, dobila je Mila Turajlić iz Srbije za projekat novog dokumentarnog filma “Druga strana svega”. Turajlićeva je dobila i nagradu FIFDH Geneva (2.000 evra) i IDFA nagradu, koja podrazumeva poziv na razgovor sa filmskim profesionalcima na amsterdamskom IDFA. Nagradu HBO Adria (2.000 evra) dobila je Monica Lazurean Gorgan za “Some Day”, dok je nagradu HRT-a (2.000 evra) dobila Katarina Zrinka Matijević Veličan iz Hrvatske za projekat “A two way mirror”.

Uoči svečane završnice 20. SFF-a dodeljene su i partnerske nagrade, pa je Cineuropa nagradu (5.000 evra) dobio film “Tri prizora i vešanje” (Isa Qosja), dok je CICAE nagrdu međunarodne konfederacije umetničkih bioskopa odneo austrijski “Macondo” (Sudabeh Mortezai).

    Partnerske nagrade na 20. SFF-u

Nagrada Udruženja filmskih radnika BiH “Ivica Matić” za životni doprinos kinematografiji BiH dodeljena je Mustafi Mustafiću, a sarajevski oskarovac Danis Tanović nagrađen je za film “Epizoda u životu berača željeza”, koji je prikazan na SFF-u 2013. i pobrao prethodno nagrade na Berlinalu.

Grant Evropske dokumentarističke mreže (EDN), ustanovljen u saradnji sa SFF-om radi podrške talentovanim autorima dokumentarnog filma u regionu, dodeljen je rumunsko-srpskom filmu “ŠumaSiniše Dragina.

Sarajevskim kandidatom za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film proglašen je finski “Pozivi u pomoć” (Hannes Vartiainen i Pekka Veikkolainen), a dodeljene su i nagrade u okviru studentskog programa BiH.

    Crveni tepih, otvaranje

SFF je prikazao od 15. avgusta oko 250 filmova iz šezdesetak zemalja, raspoređenih u dvadesetak programskih celina, a završen je filmom Vudija Alena “Čarolija na mesečini”. 

Jubilarni SFF odao je počast engleskom reditelju Majklu Vinterbotomu programom "Posvećeno", a podsetio je i na nedavno preminulog srpskog glumca Boru Todorovića - gala projekcijom filma “Maratonci trče počasni krugSlobodana Šijana.

SFF je u jubilarnom izdanju pokrenuo i nov program “Pretpremijere”, u okviru svog industrijskog segmenta, u saradnji sa vodećim distributerskim kompanijama i producentskim kućama u regionu. Medju filmovima prikazanim u tom programu su i srpski “Spomenik Majklu DžeksonuDarka Lungulova i “VarvariIvana Ikića, te apsolutni pobednik 61. Pule - akciona ratna drama “Broj 55” hrvatskog reditelja Kristijana Milića.

      Ekipa pobedničkog filma na crvenom tepihu

Cilj programa "Pretpremijere" je stvaranje platforme za market filmskih naslova iz regiona koji će u narednih nekoliko godina postati mesto okupljanja svih filmskih profesionalaca regiona, te najbolje mesto za postavljanje šire distribucije i lansiranje promotivnih aktivnosti za naslove koji imaju komercijalni potencijal na bioskopskim blagajnama u regionu u vrhu tekuće sezone (jesen/zima).

SFF je najavio i da, nakon prvih 20 godina, pokreće globalni koprodukcijski fond kojem će imati pristup filmski projekti iz zemalja bivše Jugoslavije i šireg regiona koji traže koproducente i u mogućnosti su da privuku finansijere u zemljama izvan teritorije Eurimaž/Kreativna Evropa, kao i projekti sa te teritorije koji traže partnere u jugoistočnoj Evropi. U geografskom smislu, primarni fokus će biti stavljen na zemlje Bliskog Istoka, severne Afrike, istočne Azije, američki kontinent i Indiju.
 
Cilj fonda je da u naredne dve godine podrži do osam dugometražnih igranih filmova za koju je namenu već osiguran budžet od 400.000 evra. U okviru fonda, biće uspostavljene Koprodukcijska i P&A šema kroz koje će se projektima dodeljivati povoljni zajmovi u iznosu do 60.000 evra. Ključni partneri i finansijeri fonda su koprodukcijski fondovi u okviru novog programa Kreativna Evropa (potprograma Mediji) Evropske komisije i hrvatska multinacionalna kompanija za proizvodnju i distribuciju roba široke potrošnje Atlantic grupa.

*Foto: SFF

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav