• Search form

27.06.2015 | 21:28

Arhiviranje slika i vremena

Arhiviranje slika i vremena

Centar za savremenu umetnost u Ljubljani (SCCA-Ljubljana) već deset godina stvara fizički i veb arhiv video umetnosti DIVA Station, a 28. juna predstaviće ga u sivoj) (zoni u Korčuli, uz projekciju video eseja Nike Grabar koji temu arhiviranja predstavlja kao “očuvanje memorije”.

Prezentacija “DIVA Station – arhiviranje slika i vremena” biće održana u okviru izložbe “Trka s vremenom 2. Performans i video u retrovizoru”, koja je otvorena u prostoru siva) (zona do 7. jula, a održaće je kustoskinja izložbe, direktorka i voditeljka video programa pri SCCA-Ljubljana Barbara Borčić.

DIVA Station je osnovan 2005. godine sa ciljem istraživanja, dokumentovanja, prezentovanja i arhiviranja video i medijske umetnosti. Do sada je prikupljeno više od hiljadu artefakata raznog materijala. Osim umetničkih radova, arhiv sadrži razne oblike dokumentacije, televizijske emisije o video i medijskoj umetnosti, dokumentaciju događaja i individualnih umetnika. Razni izvori su od posebnog značenja za istraživanje i razumevanje video i medijske umetnosti. Arhiv uveliko doprinosi interpretaciji umetničkih radova, kao i konteksta u kojem su nastali.

Sakupljanje materijala za DIVA Station zasnovano je na dokumentacionom, arhivskom i istraživačkom projektu na temu video umetnosti u Sloveniji Videodokument: Video Art in Slovenia 1969-1998. Videodokument je bio prvi projekat koji je sistematski istražio video umetnost u Sloveniji, a bio je važan i za uspostavljanje terminologije i postavke teorijske baze za dalja istraživanja.

Zasnovan na pomnom istraživanju video i medijskih umetničkih praksi, DIVA Station obuhvata niz programa: Archiving Practices (istraživanje, studijske izložbe i obrazovni seminari koji se bave značajem AV arhiva, njihovog stvaranja, integracije i dostupnosti), Videospotting (serija video programa relevantne slovenačke produkcije i njihova prezentacija u inostranstvu), Artservis Collection (tematski projekat o produkcijskim uslovima u kulturi), Internet Portfolio (prezentacije odabranih umetnika na internetu), te kolekciju slovenačkih i internacionalnih knjiga i kataloga, kao i časopisa i magazina koji se bave video i medijskom umetnošću i njihovim teorijskim promišljanjima.

DIVA Station vodi Barbara Borčić (1954, Ljubljana), koja je diplomirala je istoriju umetnosti 1988. godine. Prvi put je surađivala sa ŠKUC galerijom 1980. godine, a od 1982. do 1986. bila je njena direktorka, zajedno s Marinom Gržinić. Između 1982. i 1992. sarađivala je na nekoliko umetničkih i dokumentarnih video-projekata, a 1991/1992. godine bila je glavna urednica magazina “Likovne besede”. Od 1992. stalna je saradnica magazina M'zin i članica uredničkog tima.

Od 1993. godine je pomoćnic direktora SCCA-Ljubljana, a potpom i direktorka i voditeljka arhiva video i medijske umetnosti u toj instituciji.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav