• Search form

01.04.2019 | 22:17

Rekordan broj prijava za HT nagradu

Rekordan broj prijava za HT nagradu

Konkurs za 12. dodelu HT nagrade, najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za savremeno vizuelno stvaralaštvo u Hrvatskoj, izazvao je ogromno interesovanje umetnika – prijavljeno je čak 286 radova, što je rekordan broj u poslednjih sedam godina.

Radovi su, prema navodima Muzeja savremene umetnosti u Zagrebu, širokog spektra tema i raznovrsnih medijskih izraza, ali je najveći broj u mediju slikarstva i instalacija. Slede fotografije i multimedijalne instalacije, zatim crteži, skulpture i objekti, te filmovi, video radovi i video instalacije, a manji je broj prijavljenih performansa, audio i audio instalacija, ambijenata i grafika.

Čak 311 autora i autorki prijavilo je svoje radove samostalno, u tandemu ili kao grupa autora i/ili udruženja. Većinom su visokog umetničkog obrazovanja, a čak polovina ih je završilo Akademiju likovnih umetnosti u Zagrebu ili su još u procesu sticanja diplome. Ostali autori i autorke većinom su diplomirali ili studiraju na Akademiji u Rijeci, Osijeku i Splitu ili na srodnim fakultetima.

Čak je trećina autora i autorki mlađa od 30 godina, odnosno pola ih je mlađe od 40 godina, što upućuje na značaj HT nagrade u afirmaciji novih strujanja na području umetnosti i samih umetnika/ca.

Tome doprinosi i novouvedena nagrada “Za mlade”, namenjena autorima do 27 godina, bez obzira na formalno obrazovanje, čiji radovi slobodno, inovativno i angažovano tematizuju viziju bolje budućnosti.

Čak desetinu svih prijavljenih radova na konkursu čine radi prijavljeni u kategoriji “Za mlade”.

Međunarodni stručni žiri izabraće najuspešniji rad i nagraditi ga sa 20.000 kuna, te izložiti kao integralni deo izložbe HT nagrade.

Prva HT nagrada, inače, iznosi 75.000 kuna, druga 45.000 kuna, a treću 40.000 kuna, pri čemu otkupljeni radovi postaju deo fundusa MSU-a.

Četvrta nagrada, u iznosu od 10.000 kuna, dodeljuje se umetniku čiji rad za vreme izložbe osvoji najviše glasova publike.

Radove će pregledati međunarodni žiri koji čine: upravnica MSU-a i muzejska savetnica Snježana Pintarić (predsednica), kustos Kunsthallea u Kremsu Andreas Hoffer, kustoskinja i voditeljka Mestne galerije u Ljubljani  i Galerije KC Tobačna 001 Alenka Gregorič, viša kustoskinja MSU-a Ivana Kancir i vajar Alem Korkut.

Žiri će odabrati najbolje radove koji će od 17. maja do 9. juna biti predstavljeni na 12. izložbi HT nagrade za hrvatsku savremenu umetnost u MSU-u.

Osim radova odabranih sa konkursa, izlagaće i tri umetnice koje je stručni žiri direktno pozvao: Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato.

Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog žirija, a najkasnije do 15. aprila, biti obavešteni o radovima odabranima za izlaganje na 12. izložbi HT nagrade.

Prošle godine HT nagradu dobili su Vinko Vidmar, Dalibor Martinis i Vedran Perkov.

Na 11. konkurs za HT nagradu pristigla su bila 236 rada, od kojih je stručni žiri odabrao 36 za izložbu (tri po pozivu).

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Odsutnost
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav