• Search form

03.07.2017 | 22:29

Novi časopis Kulttura, povodom EPK 2021

Novi časopis Kulttura, povodom EPK 2021

Fondacija “Novi Sad 2021” pokrenula je časopis “Kulttura” povodom titule Evropske prestonice kulture, kao deo buduće multimedijalne platforme koja bi, kako je najavljeno, trebalo da unapredi zastupljenost kulture na novosadskoj medijskoj sceni.

Časopis “Kulttura” pokrenut je da bi se stvorio prostor za promociju i “afirmaciju kulturnih sadržaja i dešavanja, ustanova kulture i pojedinaca” i ide “u susret 2021. godini kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture”, saopštila je redakcija.

“Časopis je zamišljen, kao što mu i sam naslov kaže, kao veoma otvorena, fleksibilna forma jednako kao i polje kojim se bavimo. Kroz različite saradnike, sagovornike i raznovrsne pristupe pokušaćemo da otkrivamo novo i preispitujemo poznato”, navela je tim povodom glavna i odgovorna urednica Nataša Gvozdenović.

Prvi broj, predstavljen 3. jula, sadrži intervjue sa vizuelnim umetnicima Tadijom Janičićem i Petrom Mirkovićem, a fokusu sledećeg broja biće vajar Miodrag Perić i Kvartet Taj.

Uz tekst o Exitu, prvi broj časopisa “Kulttura” sadrži i kraću vest o usvajanju Akcionog plana Strategije kulturnog razvoja Novog Sada, te o planiranom Forumu za kulturu u čijem radu će učestvovati svi zainteresovani akteri iz oblasti kulture.

Među prvim prioritetima Foruma biće aktivnosti u vezi sa realizacijom velikih infrastrukturnih poduhvata koje predviđa projekat Novi Sad EPK 2021, kao što su revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave i pretvaranje Kineske četvrti u “centar kulturnog i kreativnog stvaralaštva – Youth Creative Polis”. U cilju promocije koncepta EPK 2021, Fondacija “Novi Sad 2021” najavila je i projekat “Diván”, zasnovan na ideji da se kroz seriju razgovora sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću problematizuju aktuelna pitanja u sferi kulturnog sistema grada i unaprede projekti u okviru EPK. “Diván” će biti održavan jednom mesečno na poznatim lokacijama Novog Sada i Zone 021, a neke od tema koje će obrađivati, kako je najavljeno, biće uređenje javnih prostora, estetizacija grada kroz oslikavanje javnih površina, industrijsko nasleđe…

Deo prvog broja časopisa “Kulttura” povećen je i hologramskom spektaklu koji će Novosađani i turisti imati priliku da vide za vreme festivala Exit. Vodeni hologram je hologramska projekcija koja se nalazi u aplikacionoj knjizi koja je Novom Sadu donela titulu EPK i deo je projekta Exita “Festival svetlosti”.

Prvi broj “Kultture” posvećen je i Galeriji Matice srpske, koja je nedavno otvorena nakon rekonstrukcije i gde je i održana promocija tog časopisa.

Budući da je zamišljen i kao vodič, časopis “Kulttura” sadrži i programe tri događaja - 4. Novog tvrđava teatra u Vili Stanković u Čortanovcima, “Leta u vrtu galerija” i sedme Letnje džez akademije.

Časopis “Kulttura” je besplatan, a moguće ga je pronaći u institucijama kulture i u pojedinim novosadskim lokalima, dok je elektronsko izdanje ovde.

Fondacija “Novi Sad 2021” realizuje projekat platforme “Kulltura” u partnerstvu sa Kulturnim centrom Novog Sada, u produkciji agencije “Kuća Čuvarkuća” i uz podršku brenda IDEA.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.