• Search form

20.06.2018 | 15:26

Parada ponosa – Matičarka, normalno!

Parada ponosa – Matičarka, normalno!

Prva ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu biće održana 23. juna kao centralni događaj Meseca ponosa, koji se obeležava u celom svetu u junu, a ovoga puta posvećena je zahtevima za pravno priznavanje statusa transseksualnih osoba, legalizaciji istopolnih partnerstava i prevenciji i lečenju obolelih od HIV/AIDS-a.

Pod sloganom “Matičarka, normalno!”, učesnici i učesnice Parade ponosa, koju organizuju udruženja Egal, Glic i Loud & Queer, okupiće se u 11 sati u Pionirskom parku, a prošetaće kasnije do Studentskog.

Kampanja “Matičarka, normalno!” započeta je promotivnim spotom kojim organizatori žele da ukažu da je stotine hiljada lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, trans* i interseks osoba, okupljeno u zajednicu koja mora da se krije, a jednom delu njih država ne daje šansu ni da bude pravno vidljiv.

“Preko 20.000 trans osoba u Srbiji još uvek ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje Ustavom garantovana prava. Trans osobe ne mogu da se zaposle, otvore račun u banci, dobiju lična dokumenta, ostvare zdravstvenu zaštitu, i drugo. Zato, uzvikujemo 'Matičarka, normalno!' jer je upis statusa trans osoba u matične knjige prvi korak u ostvarivanju pravne vidljivosti svake građanke i građanina”, poručili su organizatori.

“Takođe, naša država nam ne daje mogućnost da naše veze budu pravno priznate, oduzimajući nam mogućnost da ostvarimo mnoga prava. Stotinama hiljada nas, građankama i građanima Srbije, ne garantuje se da posetimo svoje partnerke i partnere u bolnici, zatvoru, da stičemo zajedničku imovinu, delimo je nakon raskida, nasleđujemo svoje voljene kada umru, samo zato što država nije spremna da prihvati realnost da istopolna partnerstva postoje i da niko ne može da nam naređuje koga da volimo. I zato ponosno uzvikujemo ‘Matičarka, normalno!', jer država je dužna da prizna naše zajednice”, naveli su organizatori Parade ponosa, podsećajući ujedno da je država obećala i jedno i drugo usvajanjem Akcionog plana za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. godine, te da joj stoga otkucava časovnik.

Organizatori Parade ponosa Srbije posebno ističu težak položaj obolelih od HIV/AIDS-a, zbog čega apeluju da se svim raspoloživim sredstvima zajednički radi na strategiji prevencije, koja je od suštinskog značaja za borbu protiv HIV infekcije u svim ključnim populacijama. Takođe, skreću  pažnju da su osobe obolele od HIV/AIDS-a ne samo izopštene iz društva, već i “osuđene na lečenje zastarelim lekovima u objektima koji su ruglo zdravstvenog sistema, kao da država nastoji da se što pre iskoriste usluge matičnih službi, ovog puta upisa u matične knjige umrlih”.

Zahtevi su stoga: donošenje zakonskog okvira kojim će se trans osobama omogućiti pravna vidljivost (bez sakaćenja i sterilisanja), donošenje zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV/AIDS-a, posebno kod mladih, te pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite obolelima.

Organizatori su zahvalili svima koji tokom Meseca ponosa podržavaju LGBTI zajednicu u Srbiji, a pogotovo Vladi Švedske i Civil Rights Defenders, koji finansiraju brojne manifestacije u Beogradu pre i posle Parade ponosa Srbije. Ujedno, pozvali su sve da dolaskom i ličnim prisustvom Paradi ponosa pruže podršku ne samo ispunjavanju tri osnovna zahteva, već i čitavoj raznovrsnoj LGBTI zajednici u Srbiji.

Beograd ce imati Paradu ponosa i u septembru, kada se tradicionalno održava, ali u organizaciji drugog dela LBGTI zajednice.

Septembarskoj Paradi ponosa 2017. godine prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, što je bio prvi put da neki od najviših državnih funkcionera učestvuje na toj manifestaciji koja je protekla bez incidenata, ali uz tradicionalno jako policijsko obezbeđenje u centru grada.

Parada ponosa prvi put je održana bez problema 2014. godine, ali uz policijsku blokadu grada.

Prvi put su održana dva skupa LGBTI zajednice 2016. godine - Parada ponosa i Trans prajd.

Parada ponosa

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.