• Search form

16.03.2015 | 16:47

Testiranje i protivljenje

Testiranje i protivljenje

Beogradske vlasti objavile su 16. marta poziv zainteresovanima da se registruju za kupovinu stanova u dve rezidencijalne kule planirane projektom “Beograd na vodi”, koji je još pod velom tajne, ali i na udaru sve jačih kritika stručne i najšire javnosti. Posle više akcija proteklih meseci kojima je ukazano na ključne probleme “Beograda na vodi”, početak registracije njegovih potencijalnih stanara bio je povod za promociju novopokrenutog glasila inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koja je održana ispred Skupštine grada, uz poziv vlastima da odustanu od megalomanskog projekta.

Arhitekta Dragoljub Bakić, član Akademije arhitekture  Srbije koja je nedavnom deklaracijom pozvala gradske vlasti da hitno obustave “Beograd na vodi”, rekao je da bi taj projekat trebalo nazvati “Niotkud naopačke”.

Bakić je pozvao gradske vlasti da vrate prostor predviđen za “Beograd na vodi” u “jurisdikciju glavnog plana Beograda” i na tom prostoru na obali Save naprave ogroman park sa igralištem u kojem bi uživali i Beograđani, i njihovi gosti.

Iako je u medijima proteklih dana, pa i na sajtu Grada Beograda, najavljivan početak pretprodaje stanova u dve rezidencijalne kule, gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da je počela samo registracija zainteresovanih i da je cilj da investitor “oseti tržište kako bi se definisala cena”.

     Siniša Mali, foto: Beoinfo

“Cena stanova u ovom trenutku nije poznata, ali namera investitora jeste da upravo ispita tržište kako bi cena bila dostupna svima. Dakle, nije reč o prodaji stanova, već o registraciji u pretprodaji. Investitor želi da sazna konkretnu zainteresovanost kupaca za veličinu i kvalitet stanova, kako bi eventualno mogao i da promeni projekat, ako je potrebno”, rekao je Mali, preneo je Beoinfo.

Ugovor o "Beogradu na vodi" biće potpisan u narednih nekoliko nedelja, a početak radova očekuje se na leto, sa rokom izgradnje od dve do dve i po godine, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, najavljeni lex specialis, “nema veze sa dobijanjem dozvola i izgradnjom, već sa sređivanjem pravno-imovinskih odnosa i ukrupnjavanjem parcela”.

Mali je rekao i da je prvi objekat “Beograda na vodi” renovirana zgrada Beogradske zadruge (Gerozavod), koja enterijerom i eksterijerom, kako je naveo, “predstavlja pravu sliku budućeg izgleda ovog dela Beograda”.

“Beograd na vodi” nudi za sada građanima samo mogućnost da se registruju na sajtu tog projekta i izraze interesovanje za neki od stanova koji će, kako je navedeno, imati od jedne do više od četiri sobe, uz prostrane terase, bašte i spektakularan pogled na Beograd i reke.

“BW Residences”, kako je istaknuto, savršen je izbor kako za porodice, tako i za poslovne ljude koji “žele da im život u novom domu pruži nezaboravne trenutke”.

U neposrednoj blizini nalazio bi se hotel sa 5 zvezdica i Kula Beograd, koja bi trebalo da bude visoka 180 metara (skoro 80 metara više od Beograđanke, odnosno 110 od Hrama sv. Save).

Registracija je po principu otvaranja naloga na bilo kom sajtu, a zainteresovanima su ponuđeni i kontakt brojevi telefona +381 11 7 888 888 i 0800 300 888 (besplatan poziv), mada je nejasno koje bi informacije mogli dobiti, s obzirom da je i cena stanova koji su zamišljeni u rezidencijalnim kulama još nepoznata.

Prema procenama, prosečna cena oko 6.100 stanova, koji bi se prostirali na oko milion kvadratnih metara, iznosila bi oko 400.000 evra. To bi značilo, kako je navedeno u prvom izdanju glasila inicijative Ne da(vi)mo Beograd, da bi za jedan stan u kompleksu “Beograda na vodi” trebalo raditi 85 godina, ako se ima u vidu da je prosečna plata u Srbiji oko 400 evra.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je neformalna grupa građana različitih profila, zanimanja i uverenja, okupljenih sa zajedničkim ciljem da se zaustavi degradacija i pljačkanje Beograda u ime kolosalnih urbanističkih i arhitektonskih projekata, i da se arhitektura i urbanističko planiranje stave u službu unapređenja grada i sprovođenja javnih interesa, a ne spekulacija i korupcije.

Glasilo te građanske inicijative, kako je navela redakcija, nastalo je iz potrebe da se građani na tačan, precizan i istinit način informišu o dosadašnjem toku projekta “Beograd na vodi”.

“Zbog sveopšte medijske blokade svake kritike ovog projekta od proklamovanog nacionalnog značaja, svedoci smo da je nemoguće naći bilo kakvu argumentovanu diskusiju o posledicama koje ovaj projekat nosi sa sobom po Beograd ili Srbiju”, poručila je redakcija novina inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koja je u prvom izdanju obradila sporne tačke samog projekta sa urbanističkog, saobraćajnog i društvenog aspekta, te upozorila na prekršene procedure i osvetlila ekonomsku (ne)računicu isplativosti.

Besplatan primerak tog glasila moguće je dobiti ispred Gradske uprave u Ulici kraljice Natalije (27. marta) od 9 do 17 sati, kao i u knjižari Beopolis, Društvenom centru Oktobar, Kulturnom centru Grad, galerijama Hub12 i Remont, Magacinu u Kraljevića Marka, Kulturnom centru Rex, Centru za kulturnu dekontaminaciju…

(SEEcult.org)

Nina i Miodrag Stankovic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav