• Search form

FEST: POD LUPOM - NEUVERLJIV, POVRŠAN, DEKLARATIVAN…

/ SELI-B

FEST: POD LUPOM - NEUVERLJIV, POVRŠAN, DEKLARATIVAN…

Ja sam osoba oslobođena predrasuda, zainteresovana da podržim svaki pokušaj rušenja tabua, vernik u meri koju mi porodična tradicija nalaže i slučajna pripadnost veroispovesti na ovim prostorima, verujem u Darvina i svog ličnog Boga koga ne delim ni sa kim. Više od pola decenije bavila sam se nasiljem, posebno seksualnim nad ženama i decom, i najzad - sistemom u najširem smislu reči koji ne tretira ili na pogrešan način tretira problem zlostavljanja i ucenjivanja.

Kao takva, bila sam lično zainteresovana za temu koju film obrađuje, odgovore na pitanja koja se prirodno nameću i snažnu emociju izazvanu osećanjem da je neko uspešno ekranizovao uspeli pokušaj rušenja tabua, i pobede nad sistemom. Film “Pod lupom”, koji je upravo prikazan na Festu i osvojio glavnog Oskara, nije mi, međutim, pružio ništa od očekivanog.

Svesna da prikaz emotivnog raskola i unutrašnja borba žrtava nije ni bila cilj, svesna da je film prokaz hronologije radnji aktera priče, ponela sam iz sale samo deo jednog monologa i frapantne statitističke podatke ispisane na kraju filma.

Za upoznate, ni oni nisu frapantni. Neubedljivo ekranizovene dileme učesnika tog podviga istraživačkog novinarstva, banalizovan prikaz njihovog suočavanja sa masovnošću pojave. Čak ni snaga Katoličke crkve sa svim polugama kojima raspolaže, pritisci ucene i moć na svakom polju, nisu predstavljeni dovoljno nametljivo i snažno, intrigantno.

Verovatno ću "goreti u paklu", trpeti kritike mnogih ispisane u mom inboksu ili u komentarima na tekst, a možda ga niko neće ni čitati, ali neću se libiti da ispoljim svoj strah i ubeđenje da je ova pojava prisutna iznenađujuće i među sveštenim licima Pravoslavne crkve, nastavnom kadru u školskog i visokoškolskog obrazovanja, zdravstvu, KP domovima i mnogim institucijama.

Očekivala sam da će film probuditi, makar u meni, potrebu da borbom i suprotstavljanjem, razumevanjem i hrabrošću da pokušam ponovo da prikažem stvarnost i pokušam da je menjam. Ako to nije uspeo u meni da izazove, ne verujem da je kod bilo koga. Te, ako sam ga gledala čisto informativno, onda mi nije žao svog vremena i očekivanja posvećenog njemu. Ali kako sam ga gledala sa mnogo više očekivanja - ona nisu ispunjena.

Video
15.03.2024 | 17:08

Izazovi projektnog finansiranja nezavisne kulture

Predstavnici nezavisnih scena Hrvatske, Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore govore u video intervjuima o problemima i izazovima projektnog finansiranja, specifičnostima u tom pogledu u svojim sredinama i