• Search form

Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija

/ Kulturno nasledje

KONFERENCIJA

"KULTURNA POLITIKA U OBLASTI KULTURNOG NASLEĐA I TRANSFORMACIJA INSTITUCIJA"

Palata Srbija, Beograd, 22 - 23. maj 2009.

Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija

KONFERENCIJA

"KULTURNA POLITIKA U OBLASTI KULTURNOG NASLEĐA I TRANSFORMACIJA INSTITUCIJA"

Palata Srbija, Beograd, 22 - 23. maj 2009.

Ministarstvo kulture Republike Srbije realizuje konferenciju Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija sa namerom da kroz odabrane teme prikaže stanje kulturne baštine, modele zaštite i probleme u radu institucija. Takođe, analiza stanja treba da ukaže i na moguća rešenja kroz primere dobrih praksi i mogućnosti transformacije institucija, zakonskih propisa i delovanja Ministarstva kulture.

Konferencija je osmišljena kao osnova i pokretač budućeg kontinuiranog rada u okviru niza specijalizovanih seminara, radionica i kurseva koji će doprineti unapređenju struke i transformaciji institucija. Ona ima za cilj da prepozna institucije koje su primeri izvrsnosti i koja će biti organizatori narednih skupova i nosioci razvoja u određenom polju stručnog delovanja.

Učesnici konferencije:

• Međunarodni eksperti
• Stručnjaci zaposleni u ustanovama zaštite kulturnog nasleđa
• Stručnjaci iz institucija kulture, nauke i obrazovanja, predstavnici ministarstava, turističkih organizacija
• Predstavnici strukovnih udruženja i društava
• Predstavnici javne uprave
• Predstavnici medija i kulturnih industrija

Osnova za rad konferencije:

Dokumenti o stanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji i regionu, kao i stanje i problemi u okviru institucija zaštite (muzeja i zavoda). Teme izlaganja definisao je Stručni savet i odredio izvestioce koji će sa kolegama pripremiti dokumente i prikazati rezultate.

Tematska polja konferencije:

Stanje i perspektive u institucijama zaštite kulturne baštine: Podrazumeva analitički prikaz rada svih institucija koje se bave zaštitom, čuvanjem i proučavanjem kulturne baštine na osnovu upitnika koji je pripremio i obradio Zavod za proučavanje kulturnog razvoja Srbije. Pored pregleda stanja, izlaganja predstavljaju probleme i nude određene predloge i preporuke za njihovo predupređivanje ili rešavanje. (Predviđena su izlaganja od 15 minuta za svaku temu).

Postojeće inicijative – potrebe i problemi - nove ideje - Mapiranje ključnih problema i potreba u radu muzeja i zavoda za zaštitu, a ukazivanjem na dobre i loše primere iz lokalne prakse formulisali bi se predlozi za moguća rešenja. (Predviđena su izlaganja od 15 minuta za svaku temu).

Mogućnosti: inovativne teorije i dobre prakse: Najkreativniji deo konferencije koji bi uključio domaće eksperte i stručnjake iz okruženja. Cilj je da se ukaže na moguća rešenja za prevazilaženje ranije uočenih problema kroz teorijska predavanja, analizu i prezentaciju primera dobrih praksi. (Izlaganja bi trajala do 30 minuta).

Cilj konferencije:

Zajedničkim radom stručnjaka iz oblasti zaštite i predstavnika Ministarstva kulture stvoriti jasnu sliku o raspoloživim resursima i potencijalima kulturne baštine. Na tim osnovama bila bi definisana strategija delovanja Ministarstva kulture i samih institucija u narednom periodu. Cilj Konferencije je da se iznesu osnovne ideje kulturne politike u oblasti kulturnog nasleđa u nepovoljnim ekonomskim uslovima, da se utvrdi strategija daljih aktivnosti nadležnih ustanova i shodno tome mogućnosti njihovih transformacija - pre svega muzeja i zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa, a zatim i biblioteka i arhiva.

Očekivani rezultati:

Konferencija bi dala celovit pregled stanja, problema ali i smernice i mogućnosti daljeg rada na zaštiti i korišćenju nasleđa kao razvojnog resursa. Istovremeneo trebalo bi da ukaže na modele međuinstitucionalnog i međunarodnog povezivanja i uspostavljanja intersektorske saradnje sa drugim ministarstvima u cilju unapređenja brige o kulturnom nasleđu i prezentaciji nacionalne baštine u svetu.

PLANIRANI SKUPOVI:
1. Nove tendencije u muzeologiji – Stalne postavke – Galerija Matice srpske, Novi Sad – 8 i 9. jun 2009.
2. Javne nabavke – Ministarstvo finansija, Beograd – jun 2009.
3. Turistički potencijali i kulturno nasleđe (U saradnji sa Ministarstvom turizma)
4. Institucije kulturne baštine kao deo obrazovnog sistema (U saradnji sa Ministarstvom prosvete)
5. Novi izvori finansiranja – Evropski fondovi (u saradnji sa Ministarstvom finansija)
6. Spomeničko nasleđe – zaštita i unapređenje
7. Modernizacija dokumentacionog sistema – projekat trezor Srbija
8. Novi muzejski prostori i novi muzeji
9. Informacioni centri muzeja (Transformacija biblioteke i izdavačke delatnosti muzeja)
10. Zaštita baštine SPC i mogućnosti saradnje sa verskim institucijama (sa Ministarstvom vera)
11. Privatizacija i deetatizacija u oblasti zaštite kulturne baštine
12. Briga o kulturnoj baštini i oblikovanje javnog mnjenja
13. Unutrašnje ustrojstvo i modernizacija upravljanja radom muzeja
14. Unutrašnje ustrojstvo i modernizacija rada zavoda za zaštitu spomenika
15. Unutrašnje ustrojstvo i modernizacija rada biblioteke
16. Unutrašnje ustrojstvo i modernizacija rada arhiva

Podrška: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Novi Sad, Ministarstvo nauke Republike Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstvo za socijalni rad Republike Srbije, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srbije.

Podrška: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Novi Sad, Ministarstvo nauke Republike Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstvo za socijalni rad Republike Srbije, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srbije.

Predsedavajući konferencije: Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije
Koordinator konferencije: Tijana Palkovljević
Stručni savet: Dušica Živković, pomoćnik ministra kulture, Zoran Hamović, specijalni savetnik ministra kulture, Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu, Branislava Anđelković Dimitrijević, dr Ljiljana Gavrilović, Vera Pavlović Lončarski, dr Milena Dragićević Šešić, dr Ana Stolić, dr Marko Popović, mr Vladimir Krivošejev, Aleksandra Savić.
Organizacija: Sektor za zaštitu kulture, Ministarstvo kulture Republike Srbije
Istraživanja: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Beograd
Sekretar projekta: Miloš Gajić
PR konferencije: Danijela Pušara
PR podrška: Sekcija za PR i Marketing Muzejskog društva Srbije

http://www.kultura.sr.gov.yu

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav